Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Slonice z Rakouska se má v Safari Parku čile k světu. Pomalu si zvyká na nové prostředí

Samici slona afrického, která před třemi týdny přijela ze zoo ve vídeňském Schönbrunnu do Safari Parku Dvůr Králové nad Labem, se v novém domově daří dobře. Již několik dní po příjezdu byla ve venkovním výběhu. Slonice je klidná, s ošetřovateli dobře spolupracuje, již má nastavený denní režim. Slonici lidé zatím vidět nemohou, protože celý safari park je kvůli vládním epidemickým nařízením uzavřený.

Slonice jménem Drumbo nyní chodí každý den ven, kde již zná všechny výběhy. V pavilonu slonů je se dvěma původními samicemi, ale je od nich oddělená. "Žádnou agresivitu mezi zvířaty nepozorujeme" řekl zoolog Jiří Hrubý. Po drobných úpravách ve výběhu by mohlo přijít na řadu spojování zvířat. Hrubý upozornil, že proces spojování nelze uspěchat. Musí podle něj být postupný a mohl by trvat v měsících.

Šestačtyřicetiletá samice Drumbo se narodila v roce 1974 v Zimbabwe, ve vídeňské zoo žila od roku 1992. Ve Dvoře Králové by měla výrazně obohatit sociální život stávajících samic Saly a Umbu, kterým je 38 a 39 let. Současně by měla ve Dvoře Králové strávit klidné stáří.

Dvorská zoo slony africké chová od roku 1969. Nejvíce slonů, celkem šest, bylo ve Dvoře Králové chováno po transportu z Afriky v roce 1984. Skupina se však postupně zmenšovala a od úhynu samce Kita v roce 2017 zůstaly v safari parku jen samice Saly a Umbu. Sloní mládě se v zoo dosud nenarodilo.

Safari park patří Královéhradeckému kraji a s roční návštěvností přes půl milionu lidí je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech. Ztráty z nynějšího nuceného uzavření kvůli epidemii COVIDU-19 jeho představitelé dříve odhadli na miliony korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB: Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Rakousko, příroda, zoo, sloni, Dvůr Králové n.L., Safari Park, zvířata, slonice, foto, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, Schönbrunn, Zimbabwe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Slonice z Rakouska se má v Safari Parku čile k světu. Pomalu si zvyká na nové prostředí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.