Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policie odložila vyšetřování pádu vrtulníku na Náchodsku. Pravděpodobný viník při nehodě zemřel

Policie uzavřela případ nehody civilního vrtulníku, při kterém zemřeli dva lidé - sedmadvacetiletý žák ve výcviku a čtyřiačtyřicetiletý instruktor. K nehodě došlo 22. března minulého roku. Podle závěrečné zprávy mohla za nehodu celá řada chyb pilotů.

Vrtulník typu Enstrom 480 B se zřítil 22. března roku 2019 v 9:15 kousek od obce Slavoňov na Náchodsku.

„Vyšetřování prokázalo, že při cvičném letu se žák ve výcviku dopustil v rychlém sledu několika významných chyb, které zapříčinily pád vrtulníku. Policejní orgán z tohoto důvodu nemohl zahájit trestní stíhání proti zemřelému pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti a celou věc odložil,“ řekla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Podle závěrečné zprávy se vrtulník dostal do prudkého klesání a chybou pilota ztratil vztlak. Stroj se ve výšce asi 1.400 metrů při točení zatáčky dostal do polohy na záda a zřítil se. Policie zároveň potvrdila, že měl samotný instruktor s tímto typem vrtulníku malé zkušenosti, aby dokázal nehodě zabránit.

"Na nebezpečný režim letu způsobený nárůstem vertikální a dopředné rychlosti reagoval příliš zbrkle a razantně provedl zvednutí páky kolektivního řízení ve snaze co nejrychleji upravit režim letu," uvedli vyšetřovatelé ústavu. Hned poté nad vrtulníkem ztratil kontrolu. Obrátit vrtulník z polohy na zádech se následně nepodařilo ani instruktorovi.

Sám instruktor měl na všech typech vrtulníků nalétáno přes dva tisíc hodin. Konkrétně na tomto typu 14. hodin. Výcvik žáků s vrtulníkem Enstrom 480 B instruktor zahájil 20. března 2019, tedy dva dny před tragickým letem. Podle vyšetřovatelů instruktor pravděpodobně žákovi příliš důvěřoval.

Vrtulník Enstrom 480 amerického výrobce Enstrom Helicopter je jednomotorový pětimístný vrtulník celokovové konstrukce. Pohání jej jeden třílistý nosný rotor a jeden dvoulistý vyrovnávací rotor. Dolet vrtulníku činí až 470 kilometrů. Vrtulník se používá pro přepravu cestujících, výcvik pilotů, filmování či pozorovací lety.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky vrtulník, Náchodsko, nehoda, žák, instruktor, HZS, Královéhradecký, kraj, policie, vyšetřování, odložení, inspekce, viník, tragédie, havárie, okres Náchod, Slavoňov

Policie odložila vyšetřování pádu vrtulníku na Náchodsku. Pravděpodobný viník při nehodě zemřel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.