Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Hradci Králové začíná jezdit pět nových autobusů MHD. Na cestující budou dohlížet kamery

Do vozového parku Dopravního podniku Hradec Králové během října a listopadu přibylo pět moderních autobusů. Jde o nízkopodlažní, třídveřové dieselové autobusy. Prostor uvnitř i kolem autobusu bude hlídat hned několik bezpečnostních kamer. Jde o bezpečnost, tvrdí Dopravní podnik Hradec Králové.

Kromě bezpečnostních kamer jsou vozy vybavené klimatizací – a to jak u řidiče, tak v prostoru pro cestující. Těm bude k dispozici i několik USB portů pro rychlé dobití telefonu. Řidič bude mít v uzavíratelné kabině například i chladničku. Jako první si cestující všimnou nového uspořádání sedadel, to by mělo zpříjemnit při procházení vozem.

Kamery budou hlídat prostor uvnitř i kolem autobusu

Všechny nové autobusy, které Dopravní podnik Hradec Králové začíná používat jsou vybaveny bezpečnostními kamerami. Ten umožní řidiči sledovat situaci v kabině a v prostoru kolem dveří i ve chvíli, kdy bude autobus plný lidí. Podle podniku jde o zajištění bezpečí řidičů, cestujících a jejich majetku. V případě potřeby mohou být záznamy z těchto kamer předány policii.

Mezi další bezpečnostní prvky patří například automatický hasící systém v motorovém prostoru.

„Je to bezesporu krok k větší bezpečnosti našich zaměstnanců i cestujících. Ve městech, kde se pro takový kamerový systém ve vozech MHD rozhodli, výrazně ubylo problémů s napadením řidičů či revizorů a zlepšilo se i chování některých problémových cestujících a klesá vandalismus. Záznamy můžeme použít i při řešení případných sporů mezi cestujícími a řidiči.“ sdělil ředitel Dopravního podniku Hradec Králové Zdeněk Abraham. Dopravní podnik se k podobnému kroku rozhodl i z důvodu, že roste počet řidiček autobusů MHD.

Záznam z kamer se zaznamenává na externí disk. Pokud obsluha kamerového systému nerozhodne jinak, původní záznam se smaže a nahradí novým. Systém tak bude staré záznamy přemazávat a nahrazovat novými. Podobný systém funguje například u autokamer.

V Hradci Králové nejde o novinku

Dopravní podnik v Hradci Králové bezpečností kamery v autobusech i trolejbusech používá dlouhodobě. Fungují například ve všech dvaceti trolejbusech. Monitorují především pohyb cestujících v prostoru dveří.

Společnost plánuje podobný kamerový systém využívat do všech nově pořízených vozů MHD v Hradci Králové.

Ve vozovém parku Dopravního podniku města Hradce Králové se po nákupu nových deseti nachází celkem 138 vozů, 97 autobusů včetně elektrobusů a 41 trolejbusů.

Ohodnoť článek

Foto FB: Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s.

Štítky MHD, dopravní, podnik, Hradec Králové, autobus, novinka, kamera, systém, bezpečnost, cestující, doprava, dopravní společnost, videokamera, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové začíná jezdit pět nových autobusů MHD. Na cestující budou dohlížet kamery  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.