Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Kraj nakoupil nové notebooky do škol. Řada rodin si musela techniku na distanční výuku pořídit sama

, aktualizováno 16. listopadu 2020, 9:13

Královéhradecký kraj nakoupí pro školy v regionu 670 nových notebooků. Ty budou moct využít učitelé, kteří vedou distanční výuku. Následně budou moct být využity pro zkvalitnění klasické výuky. Ačkoliv někteří studenti dostali počítače ze škol, řada rodičů jim musela pořídit techniku z vlastní kapsy.

Vedení Královéhradeckého kraje nakupuje nové notebooky na školy v regionu dlouhodobě. Během první vlny rozdělil pět milionu korun a za ně nakoupil 416 notebooků. „Ve druhé vlně to dělalo 3,5 milionů korun na 253 počítačů,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). Úplně první várka do dětských domovů putovala už v dubnu. To hejtmanství nakoupilo 187 počítačů za celkem 1,7 milionu korun.

Peníze na nákup notebooků se Královéhradecký kraj pokusil získat například z programu Implementace krajského akčního plánu vzdělávání. Nákup notebooků z této dotace se však kvůli nesplnění termínu dodání ze strany vítěze výběrového řízení neuskutečnil.

Ve spolupráci s ministerstvem se však podařilo najít řešení. Částka ve výši 4,4 milionu korun na zakoupení notebooků pro pedagogy tak bude přímo alokovaná dotčeným středním školám. Nákup se uskuteční do konce tohoto školního roku.

Někteří museli počítače dokoupit z vlastního

Ačkoliv řada škol dostala novou techniku, nařízení distanční výuky přišlo prakticky ze dne na den. Ne všechny školy byly schopné pro svoje studenty zařídit techniku, a proto do kapes sáhli rodiče. Například Lukáš Štampoch má dvě děti. Jedenáctiletou dceru v páté třídě a osmiletého syna ve třídě třetí. „Ze školy nám přišla informace, že je výuka povinná. Techniku na vyučování nám ale nikdo nedal,“ řekl. Nakonec tak musel dokoupit jeden notebook.

Vláda mě stresuje víc než nemoc samotná, tvrdí táta dvou dětí. Studenti se učí distančně, restaurace bojují o přežití

Dnes začínají platit nová vládní nařízení, které vláda představila v pondělí večer. Od středeční noci musí být zavřené restaurace i školy. Řada podniků je tak opět závislá na objednávkách po telefonu a rozvozu jídel. Naopak rodiče museli prakticky...

Kdy se školy otevřou?

Vláda v těchto dnech předpokládá, že budou školy uzavřené minimálně do 20. listopadu. Alespoň to tvrdí oficiální dokumenty a prohlášení zástupců vlády. Zda se jedná o skutečně reálný termín se můžeme pouze dohadovat.

Ministerstvo školství začalo připravovat možné úpravy státních maturit a jednotných přijímacích zkoušek na jaře příštího roku. Možné scénáře, jak by zkoušky mohly na jaře vypadat, by měly být hotové zřejmě tento měsíc.

„Problematika jednotné přijímací zkoušky a problematika státních maturit jsou problémy, které na ministerstvu řešíme. Chceme je vyřešit ještě tento měsíc,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Královéhradecký, kraj, notebook, PC, školy, vzdělání, výuka, distanční, technika, rodiče, nákup, podpora, Královéhradecký kraj, počítač, Martina Berdychová, Východočeši, Robert Plaga, ANO 2011, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj nakoupil nové notebooky do škol. Řada rodin si musela techniku na distanční výuku pořídit sama  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.