Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po 15 letech se v Safari Parku narodilo mládě ohroženého hrošíka liberijského

Ačkoliv jsou brány Safari Parku ve Dvoře Králové zavřené, život v zahradě se nezastavil. Areál se raduje z nového přírůstku. Na svět přišlo mládě ohroženého hrošíka liberijského. Jde o samečka a jeho matka o něj vzorně pečuje. Návštěvníci ho uvidí nejdříve na jaře.

Chov hrošíků liberijských ve všech zahradách na světě stagnuje. Jedním z hlavních důvodů je to, že zoologické zahrady nemají vhodné samce.

Hrošík se narodil v noci z 25. na 26. října. Mláďátka se maminka hned ujala, dostatečně pije a vypadá k světu. Ze samotného porodu však měli chovatelé z počátku strach. „Samice Tanquey rodila poprvé, o mládě se ale příkladně stará a respektuje i rutinu běžného provozu,“ řekl zoolog Jiří Hrubý. Maminka zvládla porod úplně sama. Když přišli ošetřovatelé ráno do práce, bylo mládě na světě.

„Ve Dvoře Králové se před dvaačtyřiceti lety povedlo odchovat úplně první mládě hrošíka liberijského v tehdejším Československu. Nový přírůstek – první po takřka 15 letech – je důležitý z více důvodů. Navazuje na naši mimořádnou tradici a jde o velmi vzácné zvíře,“ uvádí ředitel safari parku Přemysl Rabas.

Samotným otcem hrošíka je sedmnáctiletý samec Valda, který do Safari Parku dorazil teprve na začátku tohoto roku. Matkou je samice Tanquey. Ta se narodila ve Dvoře Králové a je jí necelých dvacet let. Spojení rodičů je geneticky cenné, mladý samec bude proto v evropském záchovném programu velmi důležitý.

Návštěvníci nový přírůstek uvidí až na jaře, až bude hotové jejich nové zázemí. „Právě vznikají nové větší bazény ve venkovních výbězích, kde bude možné hrošíky lépe pozorovat. Dosavadní palisádové oplocení nahradí výtvarně pojaté zídky, které navážou na estetiku západoafrického Tiébelé v těsném sousedství a sjednotí tuto část areálu,“ popisuje Hrubý.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, narození, hrošík, 15 let, novinka, přírůstek, zvíře, ohrožený, druh, ZOO, zahrada, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, jaro, Přemysl Rabas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po 15 letech se v Safari Parku narodilo mládě ohroženého hrošíka liberijského  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.