Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VAK Hradec Králové chce zvýšit kapacitu úpravny vody. Zaplatí za to 47 milionu korun

Vodovody a kanalizace (VAK) Hradec Králové v těchto dnech zahájily investici za 46,9 milionu korun do zvýšení kapacity úpravny vody z řeky Orlice o dvě třetiny. Půjde o zvýšení ze 150 litrů za vteřinu na 250 litrů za vteřinu. Vodárny chtějí investicí do úpravny posílit jistotu zásobování regionu pitnou vodou, kdy kvůli dlouhodobému suchu není jasné, jak se budou vyvíjet zásoby podzemních vod.

Úpravna vody je jedním ze zdrojů nadregionální Vodárenské soustavy východní Čechy, která zásobuje pitnou vodou okresy Hradec Králové, Pardubice, Náchod a Chrudim s celkem půl milionem obyvatel a průměrnou spotřebou 720 litrů vody za vteřinu. Na samotném Hradecku je vodou ze sítí hradeckých vodáren zásobováno přes 168 tisíc lidí.

Při rekonstrukci stavbaři úpravnu rozšíří a doplní dalšími technologiemi. Dodavatelem díla bude pražská společnost ENVI-PUR. Vše by mělo být hotové v dubnu 2022. Hradecké vodárny na stavbu získaly od ministerstva zemědělství dotaci 32,8 milionu korun. Dotace pokryje 70 procent nákladů.

Hlavní část vody pro Hradecko nyní pochází z podzemních zdrojů Litá u Českého Meziříčí. Oblast Litá leží v přírodní rezervaci Zbytka a čerpání vody je tam kvůli ochraně přírody od března do července omezené. Kromě vody z prameniště Litá a z Orlice proudí další voda na Hradecko potrubím od sousedních vodáren v Náchodě a Pardubicích.

Úpravna bývá v provozu deset měsíců v roce s provozní přestávkou v době letních prázdnin. Výkon úpravny je obvykle 90 litrů za vteřinu a dodává tak přibližně 40 procent vody pro aglomeraci Hradce Králové a okolí. Krátkodobě by úpravna po zvýšení kapacity měla být schopná zajistit rozhodující část dodávky vody pro okres Hradec Králové.

Úpravnu vody, která pochází z 60. let minulého století, vodárny v posledních letech významně modernizovaly. V roce 2014 dokončily dva roky trvající rekonstrukci za 116 milionů korun. Loni vodárny do modernizace osmi filtrů s granulovaným aktivním uhlím vložily přes 20 milionů korun.

Ve standardním provozu byla úpravna od roku 1964 do roku 1997, kdy začala sloužit jako záložní zdroj. K vyrovnání dodávek kvůli omezenému čerpání v Lité ji vodárny použily poprvé v roce 2009. Od modernizace před šesti lety je úpravna v trvalém provozu.

VAK Hradec Králové jsou majitelem vodárenských a kanalizačních sítí a zabývají se investicemi do tohoto majetku. Vlastní provoz, včetně fakturací klientům, zajišťuje společnost Královéhradecká provozní (KHP) ze skupiny francouzské Veolie. Provoz vodáren má KHP pronajatý od října 2005 na 30 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VAK Hradec Králové

Štítky voda, počasí, sucho, firmy, VAK Hradec Králové, investice, rozšíření, Hradec Králové, vodárna, Orlice, Královéhradecký kraj, Pardubice, Náchod, Ministerstvo zemědělství České republiky, Chrudim, Veolia Environnement

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VAK Hradec Králové chce zvýšit kapacitu úpravny vody. Zaplatí za to 47 milionu korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.