Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ustavující zastupitelstvo Královéhradeckého kraje si hejtmanem zvolilo Martina Červíčka

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje dnes na ustavujícím zasedání zastupitelé zvolili lídra koalice ODS, STAN a Východočeši Martina Červíčka (ODS). Senátor, bývalý policejní ředitel a dosavadní první náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství v čele hejtmanství nahradil Jiřího Štěpána z ČSSD, která po říjnových volbách skončila v opozici.

Hradecký kraj v příštích čtyřech letech povede koalice čtyř subjektů - ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů.

"Prvním úkolem pro nové vedení kraje bude revidovat všechny kapitoly rozpočtu, avšak s cílem zachovat co možná nejvyšší míru investic, které souvisí s rozvojem a zaměstnaností kraje," řekl v nominačním projevu Červíček.

Podle něj bude nejdůležitější zvládnout situaci v souvislosti s epidemií koronaviru. "To znamená, že se budeme muset intenzivně věnovat stabilizaci a přípravě na další období především ve zdravotnictví a sociální oblasti. Kromě těchto operativních věcí nás čekají i systémové záležitosti, především s ohledem na ekonomický vývoj, na výpadky příjmů z takzvaných sdílených daní," řekl dnes Červíček.

Jedním z prvních úkolů nového vedení kraje bude i projednání rozpočtu a možností, které se nabízejí s ohledem na investice. "Chceme udržet rozvoj obcí a kraje, a to bude naprosto klíčová otázka," řekl Červíček.

Bude mít pět náměstků, minulý hejtman Štěpán měl náměstky čtyři. Prvním statutárním náměstkem pro investice, informační technologie a inovace se stal Pavel Bulíček (Piráti), druhým statutárním náměstkem poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), jenž bude řídit životní prostředí a zemědělství. Náměstkyní hejtmana pro sociální věci, cestovní ruch a kulturu se stala Martina Berdychová (Východočeši) a náměstkem pro finance Rudolf Cogan (STAN). Náměstkem pro školství a sport bude Arnošt Štěpánek (Piráti).

Radním pro dopravu a majetek byl dnes zvolen Václav Řehoř (ODS) a radním pro regionální rozvoj a dotace Adam Valenta (Piráti). Zdravotnictví povede lékař a bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK).

Krajské zastupitelstvo dnes kvůli pandemii koronaviru jedná v sále zastupitelstva za přísných hygienických podmínek. Dvě zastupitelky se jednání účastní na dálku pomocí internetového videopřenosu.

V kraji poslední čtyři roky vládla pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB: Martin Červíček

Štítky ČR, správa, Královéhradecký, AUDIO, FOTO, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, ODS, koalice, Starostové a nezávislí, Východočeši, Jiří Štěpán, ČSSD, Česká pirátská strana, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ustavující zastupitelstvo Královéhradeckého kraje si hejtmanem zvolilo Martina Červíčka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.