Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Jako studenta medicíny mě nic takového nenapadlo, říká primář Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové

Redakce Hradecké Drbny už několik týdnů přemýšlela o kom napsat další díl rubriky „(NE)OBYČEJNÍ“. Došli jsme k závěru, že v těchto dnech jsou neobyčejní všichni, kteří pracují v první linii a v nemocnicích se starají o pacienty, kteří onemocněli koronavirem. Dnešní vydání tak patří celé Klinice infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové i s primářem. Tím je Jaroslav Kapla.

Přednostou Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové je Stanislav Plíšek. Jaroslav Kapla působí na klinice jako primář.

Jste unavený?

Rozhovor s primářem jsme kvůli současné pandemii udělali pomocí elektronické komunikace. Redakce mu minulý týden sepsala zhruba 15 otázek a začalo se právě touto. „Ptáte-li se takto osobně, tak ano, jsem unavený. Ale ta otázka má širší rozměr,“ napsal Kapla. Zároveň tak dodal, že nejde pouze o něho. Veškerý personál na Klinice infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové jede v neustálém zápřahu už osm měsíců. Prakticky celé oddělení je vyčerpané. A to jak psychicky, tak i fyzicky.

Tlak na všechny ve zdravotnictví, a hlavně na ty, kteří se bezprostředně starají o pacienty v těžkém stavu je enormní. „Nelze se vymlouvat, že nemocných je příliš, že se to nedá stíhat. To pacienty ve špatném klinickém stavu nezajímá. Takže nezbývá než zatnout zuby a dělat to, co je v danou chvíli potřeba,“ dodává primář. Podle jeho slov je jedinou cestou k úspěchu pracovat jako tým, což se na jeho oddělení daří zvládat dobře.

„Úplně nejtěžší je v těchto dnech prudký nárůst nových pacientů. V posledních dnech a týdnech bude pro nás největší výzvou nepolevit v kvalitě a dostupnosti péče o nemocné a bezpečnosti práce pro zdravotnický personál,“ říká Jaroslav Kapla.

Jak vypadá „normální“ den primáře na Klinice infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové?

Posledních osm měsíců každý den na klinice začíná stejně. Jaroslav Kapla přijde do práce, zorientuje se v počtu aktuálně hospitalizovaných pacientů, překontroluje volná lůžka a s kolegy probere možnosti přijetí dalších lidí s onemocněním.

„Během dne pak v podstatě kontinuálně řešíme požadavky lékařů naší ambulance i Emergency na příjem nemocných. Je třeba spolupracovat s řadou dalších pracovišť v rámci naší nemocnice, domlouvat přesuny již stabilizovaných pacientů a uvolňovat tak lůžka pro akutní stavy,“ vysvětluje primář. Každý den je následně zakončen poradou a nastavením plánu na pohotovostní službu.

Klinika infekčních nemocí FN v Hradci Králové je jediným lůžkovým pracovištěm svého druhu v Královéhradeckém kraji. Její povinností bylo se starat o pacienty s celým spektrem infekčních nemocí. Ano, záměrně píšeme bylo... 

„To všechno je ale současnou situací zcela zásadně změněno. Nyní se na všech třech svých lůžkových stanicích staráme pouze o pacienty s infekcí COVID-19. Krom toho, že se nám po „našich klasických diagnózách“ stýská, to s sebou nese i zcela odlišný styl práce,“ říká primář. Podle jeho slov se pracuje s diagnózou, která je nová a nikdo v České republice nemá potřebnou medicínskou zkušenost.

O tom, že všichni pracují v ochranných pomůckách se nemusíme dlouze rozepisovat. Práce v nich je náročná, limitující ale potřebná. Pokud je někdo z personálu u pacienta, nemůže si jen tak odskočit na toaletu. Než udělá vše potřebné a pomůcky bezpečně sundá, uběhne několik desítek minut.

„Po 30 letech práce s nemocnými s různě závažnými infekčními chorobami se kontaktu s pacienty s infekcí COVID-19 na naší klinice neobávám. Bojím se však lidí, kteří i přes veškerá odborná doporučení a nařízení nedodržují ani elementární pravidla k zabránění šíření této infekce,“ říká primář.

Bez volného času by tahle práce nešla dělat

Podle pana primáře by to v těchto dnech bez volné času nešlo. Ačkoliv ho není mnoho, je třeba aby si člověk odpočinul, odreagoval se a přišel na jiné myšlenky. „Manželka rovněž pracuje ve fakultní nemocnici, takže současná situace nám oběma pochopitelně zasahuje i do osobního života. Vážíme si nyní každé volné chvíle společně strávené s rodinou,“ říká lékař.

Ve volných chvílích rádi vyrazí na hory nebo do přírody. S manželkou také velice rád jezdí na chatu do Orlických hor.

Jako studenta medicíny mě nic takového nenapadlo

Jako studenta medicíny by Jaroslava Kapla nenapadlo, že by se mohlo něco podobného stát. Konec konců, podobné scénáře se dějí jenom ve filmech. „Poté, co jsem se začal věnovat oboru infekčních nemocí, jsem samozřejmě vnímal, že existuje hrozba nové pandemie chřipky. Podobně tomu bylo již počátkem minulého století,“ říká. Ale to, že se objeví virus, který tak zásadně ovlivnil životy lidí… Nad tím nikdy ani nepřemýšlel.

Vést pracoviště za této situace vyžaduje velké personální schopnosti. Během těchto dní je na Klinice infekčních nemocí ve Fakultní nemocnici Hradec Králové potřeba násobně více zdravotních sester, lékařů, sanitářů, a dokonce i pracovních směn. Poslední otázka je tak jasná… Co byste vzkázal lidem, kteří na COVID-19 stále nevěří nebo nechtějí dodržovat vládní opatření?

„Pozval bych je, aby nám přišli alespoň na chvíli pomoci. Aby viděli, v jakém stavu se může ocitnout i dosud zcela zdravý mladý člověk. Snad potom pochopí, že když nebudou dodržovat nezbytná opatření, mohou ohrozit nejen sebe, ale i své blízké, rodiče, prarodiče. Nehledě na to, že mezi těmi, které svojí nedbalostí nakazí, mohou být i zdravotníci. A ti pak budou chybět jako personál v nemocnicích, kam přivezou jejich dítě, maminku či babičku,“ ukončuje rozhovor primář Kliniky infekčních nemocí v Hradci Králové Jaroslav Kapla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Hradec Králové

Štítky (NE)OBYČEJNÍ, primář, Klinika, infekčních, nemocí, Fakultní nemocnice, Hradec Králové, Jaroslav Kapla, COVID-19, koronavirus, rozhovor, infekční onemocnění, Fakultní nemocnice Hradec Králové, pacient, lékařství, Drbna.cz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Jako studenta medicíny mě nic takového nenapadlo, říká primář Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.