Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Město připraví výběrové řízení na opravu zchátralé Pajkrovy flošny v Hradci Králové

Hradec Králové má v plánu opravit zchátralou Pajkrovu flošnu a vybudovat z ní moderní centrum pro studenty vysokých škol. Budova vybudovaná ve druhé polovině 18. století, která sloužila jako součást opevnění, patří městu. Doteď ho využívá jako sklady.

„Zástupci královéhradeckých vysokých škol se seznámili se záměrem rekonstrukce Pajkrovy flošny a jednali o možnostech budoucího využití objektu,“ potvrdil primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). Zároveň potvrdil, že se obnoví dříve podepsané memorandum o spolupráci vysokých škol a města. Tyto instituce následně sestaví manažerský a projektový tým. Následně radnice připraví výběrové řízení na zhotovení projektové dokumentace.

Budova Pajkrovy flošny byla postavena někdy v polovině 18. století jako součást hradecké pevnosti. Dlouhá léta fungovala pouze jako sklad a nyní chátrá. Město se proto rozhodlo využít prostory a kompletně je zrekonstruovat. „Nové studentské centrum bude mít dvojí využití. Bude fungovat jak pro samotné studenty, tak veřejnost,“ řekl primátor.

Po opravách by měl vzniknout jeden velký přednáškový sál pro zhruba 60 až 70 lidí. Kolem něho bude k dispozici několik menších poslucháren, do kterých se vejde po zhruba 12 studentech. K dispozici budou pochopitelně i sociální zařízení nebo kuchyňka a cateringové zázemí.

„Hradec Králové má aktuálně zhruba 13,5 tisíc vysokoškolských studentů. Ti však nemají žádné důstojné zázemí,“ dodává primátor. V novém centru se podle jeho slov budou moct scházet studenti ze všech vysokých škol v Hradci Králové. V plánu je zde pořádat přednášky, semináře i kurzy pro veřejnost.

Radnice plánuje projekt od roku 2012. Tenkrát se počítalo s náklady kolem 35 milionu korun. „O záměru se hovoří už dlouho, ale teď vše směřuje k jeho realizaci, která by mohla být do roku 2026,“ dodal Hrabálek.

Městu se letos podařilo od Královéhradeckého kraje získat dotaci ve výši třech milionů korun na zpracování projektových dokumentací, následně se bude město ucházet o dotaci na samotnou rekonstrukci, jejíž celkové náklady se odhadují na 71 milionu korun bez DPH.

Ohodnoť článek

Foto FB: Alexandr Hrabálek ,

Štítky Pajrova, flošna, Hradec Králové, výběrové, řízení, dokumentace, student, vysoká, škola, zázemí, centrum, rekonstrukce, vysoká škola, Alexandr Hrabálek, primátor, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město připraví výběrové řízení na opravu zchátralé Pajkrovy flošny v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.