Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nejlépe v kraji se žije v Hradci Králové. Nejhorší index života má Broumov

Letos bylo hodnoceno celkově 206 obcí s rozšířenou působností v celé České republice. Anketu už potřetí za sebou obsadily Říčany v okrese Praha-východ. V Královéhradeckém kraji se podle výsledné tabulky nejlépe žije v Hradci Králové. Krajská metropole se usadila na 16. místě celorepublikového žebříčku.

Index kvality života sestavuje firma Obce v datech ve spolupráci s poradenskou společností Deloitte. Zohledňují se podmínky pro práci, bydlení či vzdělávání nebo třeba dostupnost zdravotní péče a služeb.

Index života se skládá z veřejně dostupných dat obcí s rozšířenou působností. Zahrnuje celkem 29 ukazatelů jako jsou zdraví, prostředí, dostupnost zdravotní péče, služby ale i vztahy mezi lidmi. „Naše data by měla pomoci s rozhodováním lidí, kam se stěhovat, ale také představitelům obcí a krajů, na co se soustředit při rozvoji regionu," sdělil vedoucí partner v oddělení poradenství Deloitte Pavel Šiška.

Nejvyšší index kvality života v Královéhradeckém kraji má krajské město Hradec Králové. S celkovým hodnocením 6,6 se město umístilo na 16. místě v celorepublikovém žebříčku. Oproti roku 2019 si polepšilo o šest příček. Nejlépe hodnocené je v krajské metropoli zdraví a životní prostředí a materiální zabezpečení.

Naopak nejhůře dopadlo v regionu město Broumov. S celkovým hodnocením 1,4 je na 202. místě z celkem 206 hodnocených obcí. Od minulého roku se město dokonce o jednu příčku propadlo. Podle Obce v datech je zde nejhůře hodnocené odvětví vztahy a služby.

Největší propad zažily Hořice

Nejvyšší propad od loňské roku zaznamenalo město Hořice. A to nejen v krajském, ale i celostátním měřítku. Od roku 2009 se propadlo o celkem 57 pozic. V celorepublikovém žebříčku se nacházejí na 131. místě s indexem 4,3.

V Královéhradeckém kraji se Hořice pohybují na osmém místě. V hodnocení Obce v datech město propadlo hned v několika důležitých bodech. Zejména pak v indexu chráněných území, indexu dětských lékařů, bankomatů, přírůstku obyvatel a stěhování mladých.

„Snahy města musejí směřovat ke zlepšení skóre v kategoriích, ve kterých se s tím dá něco dělat. Ne kvůli prestiži, ne kvůli Deloittu, ale kvůli Hořičákům. Jsou to všechno objektivní nedostatky, které dopadají na nás obyvatelem,“ řekl zastupitel Hořic Martin Křovina (ODS)

Index kvality života v Královéhradeckém kraji

  1. Hradec Králové (6,6)
  2. Rychnov nad Kněžnou (6,2)
  3. Nové Město nad Metují (5,6)
  4. Jičín (5,5)
  5. Dobruška (5,4)
  6. Nová Paka (5,2)
  7. Náchod (5,1)
  8. Hořice (4,3)
  9. Jaroměř (4,1)
  10. Vrchlabí (4,1)
  11. Kostelec nad Orlicí (4,0)
  12. Dvůr Králové nad Labem (4,0)
  13. Trutnov (3,9)
  14. Nový Bydžov (3,4)
  15. Broumov (1.4)

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Hradec Králové, index, život, Obec v číslech, Hořice, Broumov, anketa, společnost, Královéhradecký, kraj, Královéhradecký kraj, Deloitte, Česko, okres Praha-východ, Říčany, Pavel Šiška, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlépe v kraji se žije v Hradci Králové. Nejhorší index života má Broumov  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.