Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dostavba nové rozhledny nad Novým Hrádkem se zpozdí. Dělníci jsou v karanténě

Dokončení nové rozhledny na vrchu Šibeník nad Novým Hrádkem na Náchodsku zpozdí koronavirus. Kvůli karanténám a onemocnění zaměstnanců dodavatelské firmy bylo o měsíc odloženo předání stavby. Zbývá vyzvednout a umístit na vrcholu rozhledny vyhlídkovou plošinu, jinak je vše hotové. Rozhledna vzniká z tubusu bývalé větrné elektrárny. Součástí projektu je také parkoviště pro asi deset aut a informační centrum, které vzniklo z bývalé trafostanice větrníku.

"Smlouvu o dílo máme s firmou Průmstav, té se to netýká, ta má hotovo. Karantény a nemoci se týkají dodavatelské firmy. Termín předání stavby jsme proto pro jistotu posunuli na konec listopadu," řekl starosta obce Zdeněk Drašnar.

Bude-li situace příznivá, mohla by se podle něj rozhledna pro veřejnost otevřít ještě letos. "To se ale ještě uvidí. Příští rok na jaře by už rozhledna měla být otevřená určitě," řekl Drašnar.

Rozhledna vznikla v nadmořské výšce okolo 600 metrů na vrchu Šibeník za 13,6 milionu korun bez DPH v rámci projektu Česko-polská hřebenovka - východní část. Většinu nákladů pokryje evropská dotace. Rozhledna je poslední ze čtyř plánovaných na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území Královéhradeckého kraje. Vyhlídková plošina bude 32 metrů nad zemí a lidé se na ni dostanou po točitém schodišti kolem tubusu. Vstup na rozhlednu bude možný také po lávce z infocentra.

Infocentrum zbývá vybavit nábytkem a dalším zařízením. Vybavení infocentra by mělo vyjít asi na půl milionu korun, tato částka není součástí projektu.

Rozhledna vznikla na páteřní turistické červeně značené trase, tzv. Jiráskově cestě, která vede z Náchodska do Orlických hor. Větrná elektrárna u Nového Hrádku z 90. let se do trvalého provozu nikdy nedostala a skončila ve šrotu. Ze čtyř větrníků zůstal jediný, včetně objektu bývalé trafostanice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto insnachod.cz

Štítky ČR, stavby, turistika, správa, koronavirus, rozhledny, Nový Hrádek, FOTO, rozhledna, karanténa, projekt, okres Náchod, Qubix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostavba nové rozhledny nad Novým Hrádkem se zpozdí. Dělníci jsou v karanténě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.