Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Uzavření obchodů v neděli jen zvýší koncentraci lidí v jiné dny, říká svaz

Omezení otevírací doby obchodů a zákaz prodeje v neděli bude mít podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy za následek zvýšení koncentrace lidí v obchodech v jiné dny. Potvrdily to podle něj zkušenosti zemí, které v minulosti opatření zavedly. Jako vhodnější se tak jeví naopak prodloužení otevírací doby, aby se počet lidí v obchodech lépe rozprostřel.

„Zákaz prodeje v neděli bude mít za následek zvýšení koncentrace zákazníků v prodejnách v sobotu, kdy se lidé budou chtít předzásobit, a také v pondělí, kdy budou zásoby doplňovat. Zbytečně tak zvyšuje riziko jak pro zákazníky, tak pro zaměstnance obchodů,“ říká Tomáš Prouza.

Před těmito dopady Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR vládu opakovaně varoval. „Věřím, že to ostatním ministrům tlumočil i Karel Havlíček, připomínky měl i NERV. Ale i přesto se vláda rozhodla pro sice nefunkční, ale o to líbivější řešení. Přitom tím zvyšuje rizika a lidem bere obživu,“ doplnil Prouza.

Příkladem může být například Polsko, kde se Lidl rozhodl v souvislosti s pandemií provozovat některé z obchodů v režimu 24/7. Podobně reaguje také řetězec Biedronka která zvyšuje počet prodejen, které jsou otevřeny nepřetržitě, na více než 400 v celém Polsku.

Vláda dnes představila další balíček opatření k boji proti pandemii. Od úterní půlnoci platí zákaz volného pohybu osob mezi 21:00 a 4:59. V tento čas tak nebude dovoleno opouštět bydliště. Výjimku mají lidé na cestu do práce nebo k lékaři. ...

Česká vláda naopak v pondělí rozhodla, že maloobchodní prodejny budou muset být od středy do konce nouzového stavu zavřeny v neděli, další dny se do nich zákazníci nedostanou mezi 20:00 a 5:00 ráno. Nařízení se nevztahuje na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží. Opatření se netýká prodejen ve zdravotnických zařízeních a restaurací, které budou moci jídlo prodávat prostřednictvím rozvozu. 

Ministerstvo zdravotnictví podle Prouzy přitom opakovaně potvrdilo, že obchody nejsou zdrojem nákazy a nakupování patří mezi bezpečné aktivity. „Naprosto respektujeme snahu vlády k zamezení šíření onemocnění, ale je pro nás překvapením, že vláda volí kroky, které mohou mít opačný efekt,“ uzavřel Prouza.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky SOCR, obchody, opatření, Tomáš Prouza, obchod, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, vláda, Polsko, Karel Havlíček, Národní ekonomická rada vlády, Lidl, Vláda ČR, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavření obchodů v neděli jen zvýší koncentraci lidí v jiné dny, říká svaz  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.