Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hasiči v Hradci Králové se loučí s velitelem čety Václavem Klímou. Po 30 letech služby o víkendu náhle zemřel

Václav Klíma působil u hasičů prakticky celý svůj život. V roce 1992 nastoupil jako hasič na stanici Hradec Králové a zde se postupně propracoval na velitele. Zemřel náhle a nečekaně v sobotu 24. října.

„Vašek byl hasičem s velkým nadhledem, odhodláním, a především s obrovským srdcem. Dokázal se na věci dívat s humorem, ale zároveň s velkou odpovědností a pro upřímné slovo nechodil nikdy příliš daleko,“ takto na Václava vzpomínají jeho kolegové z Hradce Králové. Podle nich neváhal podat pomocnou ruku, a to i ve chvílí, kdy si užíval volna nebo dovolené.

Patřil mezi nejlepší hasiče v Královéhradeckém kraji. Své zkušenosti sbíral 30 let své kariéry. Ty následně uplatňoval jako profesionální hasič i velitel sboru dobrovolných hasičů Malšova Lhota.

Václav Klíma zasahoval u největších událostí nejen v Královéhradeckém kraji, ale v celé České republice. V letošním roce například organizoval zapojení dobrovolných jednotek města Hradec Králové při výpomoci s odstraňováním následků ničivých povodní v Olomouckém a Pardubickém kraji.

Pro kolegy pořádal školení

Václav rád předával zkušenosti svým kolegům a kamarádům. Velice často pro ně pořádal nejrůznější kurzy a cvičení. Jeho oblíbenou činností a zároveň specializací byla jedna z nejnáročnějších disciplín, které hasiči v rámci své působnosti provádí – vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

„Dlouhá léta byl velitelem reprezentačního družstva HZS Královéhradeckého kraje, které získalo spoustu ocenění, jedním z nejvýznamnějších bylo prvenství na posledním mistrovství HZS ČR,“ vzpomínají kolegové.

Získal řadu ocenění

Za celý život v roli hasiče získal Václav Klíma nespočet celostátních i krajských ocenění. Například mu byly uděleny medaile HZS ČR „Za věrnost“ II. a III. stupně. Oceněn byl také za svou činnost, díky níž se zasloužil o rozvoj integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje.

Byl nositelem Záslužné medaile Královéhradeckého kraje II. stupně, letos v září převzal z rukou hejtmana medaili I. stupně. V minulosti byl také oceněn v anketě Hasič roku, ve které se probojoval mezi tři nejúspěšnější příslušníky v kategorii „Velitel roku“.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje | Zdroj HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Václav Klíma, loučení, soustrast, hasiči, sbor, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, ocenění, Hasičský záchranný sbor, sbor dobrovolných hasičů, Česko, Malšova Lhota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v Hradci Králové se loučí s velitelem čety Václavem Klímou. Po 30 letech služby o víkendu náhle zemřel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.