Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Nakupujete ve slevách? Ženy podle průzkumů berou zlevněné věci, i když je nepotřebují

Určitě to znáte i vy. Jdete kolem regálu a upoutá vás výrazné upozornění na slevu. Proč to nekoupit, že? Když je to levné. Podobným způsobem uvažuje podle posledního průzkumu agentury STEM/MARK většina žen, které se svěřily, že často nakupují ve slevách věci, které aktuálně nepotřebují. Průzkum podobné chování potvrdil u dvou třetin dotazovaných.

"Slevy jsou pro zákazníky velkým lákadlem a někdy – často vlivem časového presu – je jim opravdu těžké odolat. Takové slevové akce jsou ale zpravidla vykoupeny užitkem, který prodejci přinesou. Někteří obchodníci je nabízejí výměnou za osobní údaje. Jiní pak spoléhají na to, že zákazníkovi v košíku nezůstane pouze jeden produkt a v obchodě utratí větší obnos, než původně zamýšlel,“ vysvětluje marketingový konzultant Radek Škornička.

Průzkum pro společnost dm drogerie markt, do kterého se zapojilo více než 500 českých žen ve věku od 25 do 60 let, realizovala agentura STEM/MARK. Šetření ukázalo, že zlevněné zboží je pro Češky skutečně atraktivní. Pouhých šest procent dotázaných dokáže slevám odolat a v průzkumu uvedlo, že si ve slevách jen zřídka pořídí produkty, které aktuálně nepotřebují.

Data společnosti Nielsen ukazují, že podíl prodejů ve slevách v České republice se pohybuje kolem 55 procent a je jedním z nejvyšších v celé Evropě. Podobných čísel dosahuje Slovensko. Naopak v Rakousku nebo Polsku se pohybuje okolo 35 procent, v Německu je u 20 procent. Česko je tak slevovou velmocí. Poutače na ně najdete v obchodech takřka celý rok.

Průzkum také ukázal, že Češky nejsou jednotné v otázce, zda plánují nákupy akčního zboží předem, nebo se k jeho pořízení rozhodnou až v prodejně. Polovina oslovených žen preferuje nákupy plánované s předstihem, druhá polovina pořizuje zboží ve slevách dle momentálního rozhodnutí během nakupování. Obecně se k plánování nákupů předem přiklánějí starší ženy.

Má pro vás sleva zásadní váhu při rozhodování?

Celkem hlasovalo4 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky slevy, průzkum, STEM, DM drogerie, nákupy, Česko, Dm-drogerie markt, Německo, Evropa, Polsko, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Nakupujete ve slevách? Ženy podle průzkumů berou zlevněné věci, i když je nepotřebují  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.