Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ode dneška s rouškou i venku nebo v autě. O dalších zpřísněních se bude jednat dopoledne

V souvislosti s opatřením proti šíření koronaviru, začalo dnešním dnem platit další nařízení. Nošení roušky je povinné i venku na území obcí, pokud budeme někomu blíže než na dva metry. Výjimku mají členové jedné rodiny nebo lidé při sportování.

„Ve všech zastavěných prostorách jsou nyní povinné roušky v případě, že se jedná o setkání v menší než dvoumetrové vzdálenost a nejde o členy jedné rodiny. Mimo zastavěné oblasti roušky požadovány nadále nejsou," uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

„Čím je chladnější počasí, tím narůstá význam roušek venku," dodal Prymula. Podle něj se například na jaře díky zavedení roušek, snížil i výskyt jiných běžných respiračních chorob.

Roušky jsou ode dneška povinné také v autě. Výjimka platí jen tehdy, pokud jede člověk v autě sám nebo se členy své rodiny. Zakryté dýchací cesty musí mít lidé ode dneška také ve všech vnitřních prostorách budov kromě domácnosti nebo ubytování.

Kdo roušku mít nemusí

Výjimky jsou stejné jako pro nošení roušek v budovách. Týkají se dětí do dvou let a ve školkách. Výjimka platí také pro dětské domovy, osoby s poruchou intelektu, domovy pro seniory a další pobytové sociální služby, soudce nebo ústavní činitele.

Dále ji nemusí mít herci, tanečníci, moderátoři nebo přednášející, nutné nejsou také při focení portrétu nebo natáčení. Při svatebním obřadu nebo focení ji nemusí mít ani snoubenci a povinné nejsou ani pro sportovce při tréninku.

Podle Prymuly přijdou další opatření

Další opatření, která mají přijít na řadu, budou ještě přísnější. Podle Prymuly je i za současných omezení kontaktů mezi lidmi stále příliš mnoho. Ne vždy lidé restrikce dodržují. Jeden nakažený člověk nyní nakazí v průměru 1,37 až 1,47 dalšího člověka. Největší nápor na zdravotnický systém očekává ministr mezi 3. a 11. listopadem.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky rouška, auto, obec, opatření, nařízení, vláda, ČR, nouzový stav, Roman Prymula, rodina, ANO 2011

Ode dneška s rouškou i venku nebo v autě. O dalších zpřísněních se bude jednat dopoledne  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.