Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: V Letňanech začala stavba polní nemocnice. Část vybavení dorazilo z Hradce Králové

Včera krátce po desáté hodině dopoledne do Letňan dorazil za doprovodu Vojenské policie konvoj s materiálem pro stavbu polní nemocnice, který vyrazil z Hradce Králové v osm hodin ráno. Vojáci začali se skládáním materiálu a se samotnou stavbou nemocnice, která má být připravena do neděle. Automobily s materiálem budou do Letňan přijíždět i v příštích dnech a přivezou také materiál ze Správy státních rezerv. V případě nouze bude polní nemocnice sloužit pacientům s méně závažným průběhem nemoci covid-19.

Polní nemocnice byla v letech 2007 až 2008 nasazena v Afghánistánu. Některé části jsou trvale využívány při zahraničních operacích. Vojáci také s polními nemocnicemi pravidelně cvičí a udržují je v dobrém stavu. Část polní nemocnice byla nasazena v roce 2017 v Mosulu v Iráku, další část je dosud v Kábulu.

Do Prahy bylo z Hradce Králové převezeno deset intenzivních a osmdesát standardních lůžek, jednotky intenzivní péče, deset ventilačních stanic jednotek intenzivní péče, operační sál, laboratoře a rentgeny.

165 tun zdravotnického materiálu

Armádní vozidla dnes do Letňan přivezla kontejnery se 165 tunami zdravotnického materiálu. Jsou mezi nimi jednotky intenzivní péče, laboratoře, lékárny či rentgenové vybavení. Včetně policejních vozidel z Hradce Králové podle armády vyrazilo 29 vozů. Již o víkenud na nísto dorazila část hradeckého vojenského týmu a akci začala připravovat. „V halách je už nainstalováno několik desítek mobilních pracovišť, stanů a buněk s lékařskou technikou,“ řekl majitel letňanského výstaviště Pavel Sehnal.

Ve skladech v Hradci Králové začali vojáci s nakládkou dvou polních nemocnic už v sobotu. Vyrůst mají ode dneška v hale v pražských Letňanech. Cílem je zahájit poskytování péče pro pacienty s koronavirem, pokud to bude potřeba. Vše má být...

Až 200 příslušníků vojenského zdravotnického personálu

Zařízení bude oficiálně provozovat Nemocnice Na Bulovce, dohoda o tom byla uzavřena mezi nemocnicí a zástupci veletržního areálu v sobotu večer.

Také v dalších dnech budou z Hradce Králové mířit do Prahy menší kolony s materiálem. Celkem by mělo být do Prahy přepraveno 339 tun materiálu, a to 80 vozidly a ve 49 kontejnerech. V případě další materiálu se bude jedna o vybavení ze Správy státních hmotných rezerv a do Letňan se bude navážet od pátku. 

Výstavbu polní nemocnce zajistí šedesátka vojáků. V případě aktivace záložní nemocnice bude na její provoz vyčleněno 200 příslušníků vojenského zdravotnického personálu. Podle potřeby bude doplněn o civilní zdravotnický personál. Jeho vyčlenění je v gesci ministerstva zdravotnictví.

Pro výstavbu polní nemocnice budou využity dvě výstavní haly a pro pacienty bude určen prostor o roloze asi 10 tisíc metrů čtverečních. Pro zázemí zdravotníků, pro administrativu a řízení budou využity prostory kongresového centra a další haly. Podle Sehnala se zatím počítá s instalací 500 lůžek. Výstaviště případně umožní zvýšení jejich počtu o dalších 2000.

Podle vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) bude polní nemocnice záložní a nemusí být vůbec využita. Prymula věří, že budou stačit zvýšené kapacity v kamenných nemocnicích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Twitter: Armáda ČR

Štítky polní nemocnice, Letňany, konvoj, Armáda ČR, foto, Hradec Králové, Praha, COVID-19, koronavirus, prevence, stavba, nemocnice, materiál, zdravotnický pracovník, Roman Prymula, Pavel Sehnal, Afghánistán, Irák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Letňanech začala stavba polní nemocnice. Část vybavení dorazilo z Hradce Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.