Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Škoda po požáru skladu sena v Suchém Dole na Náchodsku se vyšplhala na 20 milionů korun

Škoda na skladu sena a slámy v Suchém Dole na Náchodsku, který v září shořel, po zpřesnění vzrostla na 20 milionů korun z původně odhadovaných devíti milionů korun. Příčinou ohně mohla být jiskra, která odlétla při frézování a nakládání sena krmným vozem. Hala i se senem a slámou shořela 30. září.

Plechovou halu, která měla rozměry asi 70 krát 25 metrů, oheň zcela zničil. Shořely i asi dva tisíce uskladněných velkých balíků sena a slámy. "Díky zásahu hasičů se podařilo uchránit hodnoty ve výši asi pět milionů korun, které představoval vedle stojící kravín a stádo krav o 400 kusech,"  řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Při zjišťování příčiny ohně vyšetřovatelé hasičů ve spolupráci s policií postupně vyloučili, že by jím mohla být technická závada na elektroinstalaci, nedbalostní či úmyslné jednání nebo samovznícení uskladněného sena a slámy. "Jako jedinou variantu nelze podle vyšetřovatelů vyloučit provozně technickou závadu," řekla mluvčí.

Deset jednotek hasičů muselo ráno vyrazit krotit plameny do Suchého Dolu na Náchodsku. Hoří tu skladovací hala se senem. Požár byl většího rozsahu, proto byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Hasiči zřídili dálkovou dopravu vody. Snaží se...

Před požárem ve skladu pracoval samojízdný krmný vůz, který frézoval a nakládal seno a slámu. Při styku s cizími předměty, jako jsou kámen nebo kousek kovu v balíku sena, mohou podle hasičů vzniknout jiskry. "Lze uvažovat, že jiskra zalétla nepozorovaně mezi balíky sena při kontaktu s kamenem nebo kouskem železa. Tím mohlo dojít k zapálení sena a následně k přenosu na ostatní hořlavé látky uvnitř skladu," uvedla mluvčí.

U požáru seníku zasahovali hasiči také v sobotu v Bartošovicích v Orlických horách na Rychnovsku, kde shořela železobetonová hala se senem. Oheň na ní podle odhadu nadělal škodu asi šest milionů korun. Hasiči nechali seno kontrolovaně dohořet, poslední jednotka požářiště opustila dnes a místo si převzal majitel. Příčinu ohně hasiči vyšetřují.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, požár, zemědělství, Náchodsko, seno, sláma, okres Náchod, Suchý Důl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda po požáru skladu sena v Suchém Dole na Náchodsku se vyšplhala na 20 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.