Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studenti medicíny a budoucí zdravotní sestry vypomůžou v nemocnicích v Královéhradeckém kraji

V příštích dnech by měli nastoupit do nemocnic a sociálních zařízení v kraji studenti medicíny, budoucí zdravotní sestry a ošetřovatelky. Tyto instituce potřebují na výpomoc až 247 studentů. Hejtman Jiří Štěpán v týdnu podepsal povolávací dokument, který zajistí studentskou výpomoc v boji s koronavirem.

Ve čtvrtek jsem podepsal povolání studentů medicíny a budoucích zdravotních sester na pomoc Fakultní nemocnici Hradec Králové. Pomoc potřebují i naše krajské nemocnice. Dohromady všechny nemocnice v kraji žádají o výpomoc 247 studentů. Pro zrychlení práce pracovníci krajského úřadu studenty telefonicky obvolávají a příkaz předávají. Studenti by do nemocnic měli nastoupit v nejbližších dnech,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Epidemická situace v Královéhradeckém kraji je čím dál horší. Denně přibývá 400 až 500 nových případů nákazy a podle hygieniků se v regionu nemoc šíří komunitně.  

Fakultní nemocnice v Hradci Králové žádá o pomoc 100 studentů medicíny a 47 budoucích zdravotních sester. Náchodská nemocnice potřebuje 30 mediků a 30 zdravotních sester a nemocnice v Trutnově 20 mediků a 20 zdravotních sester.

Dále jsem požádal ministerstvo zdravotnictví, aby na seznam zařízení, kam mohou studenti nastoupit, přidalo také nemocnice v Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem,“ doplnil hejtman.

Zdravotníci chybí kvůli ošetřování někoho z rodiny, jiní pracují v karanténě

Desítky zdravotníků chybí v krajských nemocnicích z důvodu ošetřování člena rodiny i nemocenské. Další desítky pracují v takzvané pracovní karanténě. Pomoc mediků a dalších studentů zdravotnictví je tedy důležitá stejně jako tomu bylo na jaře, kdy vypomohlo 119 studentů. Mezi ně kraj rozdělil finanční odměnu v součtu jeden milion korun.

Pomoc si vyžádal, kromě nemocnic, i hradecký Domov U Biřičky, kde od čtvrtka pomáhá pět studentů programu sociální práce. Zastupují personál, který vypomáhá v dalších zařízeních v regionu.

Situace se nelepší na Náchodsku, kde je aktuálně 825 aktivních případů nákazy covid-19. „Bohužel situace v náchodské nemocnici se nevyvíjí příznivě a o pomoc jsem musel požádat Armádu ČR. Do nemocnice proto dorazí deset vojáků, kteří budou pomáhat zdravotnímu personálu,“ dodal hejtman Štěpán.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky medicína, student, výpomoc, nemocnice, koronavirus, zdravotní sestra, lékařství, Královéhradecký kraj, Jiří Štěpán, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Armáda České republiky, Domov U Biřičky, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti medicíny a budoucí zdravotní sestry vypomůžou v nemocnicích v Královéhradeckém kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.