Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nakažených bude přibývat ještě deset dní, tvrdí Prymula. Kolaps zdravotní péče nehrozí

Podle ministra zdravotnictví Roman Prymuly (za ANO) budou nakažení přibývat ještě deset dní, maximálně dva týdny. Pro tyto případy se podařilo zdvojnásobit počet lůžek v nemocnicích. V České republice je k dnešnímu dni potvrzených 84.430 aktivních případů COVID-19. 2.920 lidí leží s nákazou v nemocnicích. V Královéhradeckém kraji stoupl počet nakažených na 2.851, nejhorší situace je nově na Hradecku.

"Pokud by se neprojevila přijatá opatření, ve druhé polovině října se nakazí 200 až 250 tisíc lidí," uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek. Reprodukční číslo, které popisuje průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného mírně kleslo na 1,4.

Polní nemocnice jsou podle ministra připravované z bezpečnostních důvodů, aby kapacity lůžek nedošly. "Neznamená to, že je využijeme," dodal Dušek. O víkendu by se první s 500 lůžky měla začít stavět v halách výstaviště v pražských Letňanech, řekl ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO).

Koordinátor intenzivní péče: Kolaps zdravotnictví nehrozí

Kolaps zdravotnictví kvůli epidemii COVIDU-19 podle koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého nehrozí. Nejbližší týdny budou ale velmi těžké, zejména pro personál, řekl dnes novinářům.

Kapacita nemocniční péče bude posílena o 5 tisíc lůžek a také o 800 až tisíc lůžek intenzivní péče. "Má to svoji cenu. Tou bude zastavení péče, kterou zastavit lze," uvedl Černý. Nemocnice mají odložit péči, která není pro zdravotní stav pacienta nezbytná.

Nejzasaženějším v regionu je Hradec Králové

V Královéhradeckém kraji se za posledních několik hodin změnila situace ohledně počtu nakažených v jednolitých regionech. Donedávna bylo nejvíce aktivních případů na Náchodsku, nyní jich je více na Hradecku.

Celkem je v Královéhradeckém kraji potvrzených 2.851 aktivních případů COVID-19. Dohromady zde zemřelo 39 lidí. 2.552 pacientů se uzdravilo. Podle informací serveru hlidacstatu.cz je v kraji lůžek pro covidové pacienty dostatek. K dispozici je ještě 17 lůžek na jednotkách JIP a ARO a 35 klasických postelí.

I přes to všechno hledají nemocnice v Královéhradeckém kraji dobrovolníky, kteří mohou pomoct vytíženému personálu. „Hledáme lidi, kteří mají ideálně zdravotnické vzdělání. Nemocnice je povolají ve chvíli, kdy budou potřeba,“ potvrdila redakci mluvčí nemocnice v Náchodě, Trutnově a Jičíně Lucie Chytilová.

Pomozte našim zdravotníkům, prosí nemocnice v Náchodě. Připravuje se na nápor pacientů

Náchodská nemocnice hledá v těchto dnech lidi, kteří mají zdravotnické vzdělání a mohli by pomoct personálu se zvládáním pandemie. Náchod už několik dní patří k nejvíce zasaženým regionům v Královéhradeckém kraji. V současné době je zde zaplněno...

Počty nakažených v Královéhradeckém kraji:

  • Hradecko – 971
  • Náchodsko – 825
  • Trutnovsko – 538
  • Rychnovsko – 327
  • Jičínsko – 190

Nákaza koronaviru je v v osmi z 33 domovů důchodců Královéhradeckého kraje. Nákaza se prokázala také ve dvou soukromých zařízeních v regionu. Nejvíce zasaženými jsou Domov důchodců Police nad Metují a Domov důchodců Humburky. Obě zařízení situaci zvládají bez komplikací.

Některé domovy seniorů se potýkají kvůli karanténám či nemocenským s nedostatkem personálu. Královéhradecký kraj pro výpomoc v sociálních zařízeních v září zřídil tzv. pohotovostní mobilní tým pracovníků sociálních služeb. "Zapůjčením zaměstnanců z tohoto týmu aktuálně zajišťujeme personální výpomoc pro Domov důchodců Police nad Metují a Domov důchodců Humburky," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky COVID-19, koronavirus, prognóza, Prymula, pacient, hospitalizace, nemocnice, JIP, kolaps, intenzivní, péče, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, počet, Královéhradecký kraj, Roman Prymula, zdravotnictví, ANO 2011, Česko, Ladislav Dušek, Vladimír Černý

Nakažených bude přibývat ještě deset dní, tvrdí Prymula. Kolaps zdravotní péče nehrozí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.