Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: V kraji začínají záchranáři s volajícím komunikovat přes videohovor. Možné je to díky aplikaci Záchranka

V Královéhradeckém kraji začíná fungovat nový způsob první pomoci. Jde o videohovor, který vede volající s dispečinkem záchranné služby. Díky němu může člověk dostat přesnější informace o tom, jak poskytnout první pomoc do příjezdu záchranářů. Naopak operátor může kontrolovat, zda je pomoc poskytována správně. Tuto funkci nově nabízí aplikace Záchranka.

Každým rokem operátoři linky 155 v Královéhradeckém kraji zahájí 800 telefonicky asistovaných neodkladných resuscitací.

Při záchraně života může aplikace Záchranka pomoct víc než doposud. Kromě toho, že nemusíte dispečinku popisovat polohu, je možné provést videohovor. „Svým způsobem tak operátorům umožní, aby se na místo zásahu podívali ještě dříve než nejbližší výjezdová skupina záchranářů. Mohou si tak udělat přehled o situaci na místě, o stavu nemocného nebo kvalitě prováděné resuscitace,“ řekl mluvčí krajských záchranářů Ivo Novák.

Podstatné je to, že se do videohovoru může během jízdy za pacientem připojit i lékař nebo záchranář v sanitce. I on tak může poskytnout důležité informace a rady o tom, jak první pomoc provádět. „To je v rámci Evropy přelomová novinka a já jsem hrdý, že je na tomto poli Česká republika průkopníkem,“ potvrdil exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Novinka se začala na krajských zdravotnických záchranných službách testovat v červnu 2020 a za první tři měsíce již pomohla v desítkách případů. Vývojáři aplikace dlouhé měsíce přemýšleli nad tím, jak dostat odborníka na místo zásahu ještě před příjezdem záchranářů. Videohovor se jevil jako nejjednodušší věc.

„Po více než ročním vývoji, na kterém se podíleli odborníci z přednemocniční neodkladné péče a který byl hrazen z financí generálního partnera aplikace Záchranka – Nadace Vodafone a také z dotačního příspěvku Ministerstva zdravotnictví ČR, se dílo podařilo uvést do provozu,“ dodává ředitel Aplikace Záchranka Filip Maleňák.

Na Rychnovsku se videohovor osvědčil v praxi

Několik podobných videohovorů bylo už v praxi vyzkoušeno. Jeden z posledních při resuscitaci třiapadesátiletého muže, kterému se zastavilo srdce v Rychnově nad Kněžnou. Díky tomu, že měl kolemjdoucí v mobilu nainstalovanou aplikaci, využil dispečink možnost a spojil se s ním pomocí videa.

„Mohli si tak udělat dokonalý přehled o situaci a korigovat provádění neodkladné resuscitace,“ řekl mluvčí záchranářů. Během toho, co dispečer popisoval a hlídal první pomoc, vyslal na místo záchranáře i vrtulník. Lékař tak už po cestě mohl vidět, co se na místě děje.

Po příjezdu si muže záchranáři ihned převzali a napojili na přístroje. Po 15 minutách se povedlo obnovit spontánní srdeční činnost. Následně byl převezen do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS KHK

Štítky Záchranka, ZZS, Královéhradecký, kraj, video, videohovor, první, pomoc, záchranář, operátor, telefon, Rychnov nad Kněžnou, novinka, první pomoc, Královéhradecký kraj, Ivo Novák, Adam Vojtěch, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V kraji začínají záchranáři s volajícím komunikovat přes videohovor. Možné je to díky aplikaci Záchranka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.