Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

FOTO: V Královéhradeckém kraji se večer rozsvítila muzea, divadla i galerie

V Královéhradeckém kraji se v noci rozsvítilo několik budov kulturních institucí. Světelný kužel, který symbolizoval maják kultury svítil například ze střechy Muzea východních Čech, Filharmonie Hradec Králové nebo UFFA v Trutnově.

V Hradci Králové se rozsvítily Filharmonie Hradec Králové, Muzeum východních Čech, Klicperovo divadlo, Divadlo Drak, Galerie moderního umění a Centrum uměleckých aktivit Impuls.

Pravděpodobně nejvýraznější osvětlení očekávali obyvatelé na budově Filharmonie Hradec Králové. Při poslední podobné akci v květnu letošního roku vypadala budova jako při premiéře světového filmu. Do nebe svítilo osm světelných paprsků. Samotná budova zářila modře. Tentokrát k obloze svítil jeden paprsek světla a stěna zářila červenou barvou. V budově Filharmonie měl tento týden probíhat festival soudobé hudby.

Maják kultury svítil i z budovy Muzea východních Čech, která je od Filharmonie Hradec Králové jen několik málo metrů. Samotná kopule nad vchodem svítila červeně. „V naší budově je zrovna poměrně snadné dopřát návštěvníkům dostatek místa. Opatření ale samozřejmě respektujeme,“ řekla za Muzeum východních Čech Lucie Peterková.

Maják kultury svítil i z Klicperova divadla. Vedení ho umístilo na balkon přímo nad hlavní vchod. Takzvaný skyrouse byl i na střeše kulturního centra UFFO v Trutnově, které muselo na následujících 14 dní také zavřít.

Akce nebyla protestem proti vládním opatřením

Vznik iniciativy podnítil Rosťa Novák ml. se svým souborem Cirk La Putyka. „Ukažme, kde všude za jiných okolností bavíme své diváky. Rozsviťme oblohu namísto odehraného představení, koncertu, promítání filmu nebo jiné neuskutečněné akce.“

Zároveň dodává, že celá akce není za účelem protestu proti vládním nařízením. Touto iniciativou chtějí organizátoři pouze poukázat na paralýzu kultury a kulturních zařízení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB

Štítky Kulturu, nezastavíš, výzva, akce, kultura, Hradec Králové, Trutnov, Královéhradecký, kraj, FOTO, iniciativa, Cirk La Putyka, Královéhradecký kraj, Muzeum východních Čech, Filharmonie Hradec Králové, divadlo, muzeum, Klicperovo divadlo, galerie, Divadlo Dr

FOTO: V Královéhradeckém kraji se večer rozsvítila muzea, divadla i galerie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.