Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Broumovsku opět útočila smečka vlků, chovateli usmrtila deset kusů zvířat. Byla to jatka, říká

O víkendu na Broumovsku opět útočila smečka vlků, která překonala bezpečnostní oplocení kolem ohrady. Tentokrát chovateli Danielovi Škodovi z Heřmánkovic zadávali osm ovcí a dva chovné berany. Další zvířata jsou zraněná. Podle chovatelů jde o jeden z nejdrastičtějších útoků, co kdy zažili.

Lidé se ve volné přírodě bát vlků nemusí. Na člověka tato zvířata podle odborníků neútočí.

„Když jsem ráno přišel do pastevního areálu, viděl jsem obraz naprosté zkázy. Roztrhané ovce na kusy, některé dokonce po útoku s obrovskými zraněními ještě žily. Tolik mrtvých zvířat byla opravdu hrozná podívaná,“ řekl chovatel Daniel Škoda. Po detailnější obhlídce zjistil, že má poraněné krávy ve vedlejším areálu. Několik ovcí a telat dokonce zmizelo úplně. Podle prvotních odhadů půjdou škody do několika desítek tisíc korun.

Vlčí smečka poranila i další zvířata, ke kterým se musela dostat přes ostnatý drát a elektrické oplocení.  Skot i ovce byly v pastevních areálech. Podle pastevců se situace na Broumovsku zhoršuje každým dnem.

„Opětovně se ukazuje, že statní ochrana přírody v problematice vlků dlouhodobě selhává a neumí tuto problematiku aktivně řešit. Obávám se, že pokud stát konečně nestanoví jasná pravidla soužití s vlky, budou pastevci krachovat a opouštět krajinu,“ řekl Kamil Zahradník z Lesnicko dřevařského vzdělávacího institutu, který dlouhodobě problematiku vlků sleduje.

Chovatelé na Broumovsku jsou vlky zasaženi nejvíc ze všech regionů v České republice. Řada z nich proto volá po změně legislativy, aby se mohli proti vlkům bránit. „Současná situace je pro pastevce velmi obtížná a v zájmu nás všech musí být to, aby Broumovsko nebylo jen turistickým skanzenem, ale dobrým místem pro život," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Nárok na náhradu mají všichni chovatelé

Chovatelé, kteří mají podobnou zkušenost, mohou žádat o odškodnění během celého roku. Je však nutné dodržet zákonem dané termíny. Podání žádosti na krajský úřad je třeba zařídit nejpozději do deseti dnů od napadení. Dále je třeba doložit zprávu od veterináře s potvrzením, že hospodářská zvířata zahynula po napadení vlkem.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lubomír Hajný (LDVI)

Štítky vlci, smečka, Broumovsko, zardousit, usmrtit, foto, pastevec, případ, ovce, skot, kráva, tele, chov, Heřmánkovice, ČSSD, Jiří Štěpán

Na Broumovsku opět útočila smečka vlků, chovateli usmrtila deset kusů zvířat. Byla to jatka, říká  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.