Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Muzeum, divadla i Filharmonie Hradec Králové se dnes rozzáří v rámci akce Kulturu nezastavíš

Umělci z Filharmonie Hradec Králové, Muzea východních Čech, Klicperova divadla, Divadla Drak, Galerie moderního umění a Centra uměleckých aktivit Impuls se dnes večer připojí k výzvě #kulturunezastavíš. Ta propojí desítky kulturních institucí v celé České republice, které si umístí na střechu či do jiného místa světlo.

Světla na těchto institucích se rozsvítí dnes v 19:30. Symbolizovat mají majáky české kultury na místech, kde by se za normálních okolností měla kultura odehrávat. Magistrát města vyšel těmto institucím vstříc. Na některých místech tak utlumí, nebo úplně zhasne pouliční osvětlení.

„V sobotu 10. října jsme zpřístupnili další z letošních výstav věnovanou pražskému groši, bohužel jen na dva dny. Přitom v naší budově je zrovna poměrně snadné dopřát návštěvníkům dostatek místa. Opatření ale samozřejmě respektujeme,“ řekla za Muzeum východních Čech Lucie Peterková.

Podle vedení jednotlivých institucí v krajské metropoli nejde o žádný protest proti vládě nebo aktuálně platným nařízením. Jde hlavně o symbolické upozornění na současné zmražení kultury.

„I my vyšleme v týdnu, kdy měl probíhat festival soudobé hudby do světa jasný světelný signál, že i tady je budova, kde za normální situace probíhají koncerty a jiné kulturní produkce“, vysvětluje za Filharmonii Hradec Králové Marcela Jakubská.

Do akce #kulturunezastavíš se zapojují i hradecká divadla. Ztrátu během čtrnáctidenního výpadku odhaduje Klicperovo divadlo na částku kolem milionu korun. „I proto je důležité si připomenout, že kultura má ve společnosti nezastupitelné místo a nesmíme tyto majáky nechat vyhasnout,“ říká Martin Sedláček z Klicperova divadla.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové bude muset zrušit 20 představení. Ztráty půjdou do milionů

Diváci Klicperova divadla v Hradci Králové během nucené přestávky kvůli COVIDU-19 přijdou asi o dvacítku představení. Divadlo odhaduje, že během 14 dnů přijde na tržbách o přibližně milion korun. Ve čtvrtek s se vláda dohodla na čtrnáctidenním...

K dnešnímu světelnému happeningu se v Hradci Králové připojí také Galerie moderního umění, Divadlo Drak, Centrum uměleckých aktivit Impuls a mimo Hradec Králové ještě Galerie a muzeum Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Ohodnoť článek

Foto Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Štítky kultura, nezastavíš, Hradec Králové, filharmonie, muzeum, divadlo, GMU, výzva, ČR, vláda, opatření, maják, světlo, Filharmonie Hradec Králové, Klicperovo divadlo, galerie, Muzeum východních Čech, Divadlo Drak, Česko, moderní umění, kulturní instituce, Mar

Muzeum, divadla i Filharmonie Hradec Králové se dnes rozzáří v rámci akce Kulturu nezastavíš  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.