Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skiareály investovaly miliony korun do vybavení a nových lanovek. Teď čekají, zda se bude moct lyžovat

I když lyžařská střediska v Královéhradeckém kraji letos investovala do rozvoje dohromady desítky milionů korun, bylo to méně než v předchozích letech. Mezi největší investice patří výměna páteřní čtyřsedačkové lanovky za výkonnější šestisedačkovou s krycími bublinami za 65 milionů korun ve Ski centru Říčky v Orlických horách.

Ski centrum Říčky vlastní a provozuje Ski klub Ústí nad Orlicí. Podle jeho zástupců je výměna páteřní lanovky za poslední roky největší investicí. V Rakousku zakoupená šestisedačková lanovka nabídne lyžařům větší komfort a také bude rychlejší. "Šli jsme do toho, abychom návštěvníkům zvýšili komfort a bezpečnost. Nemusí mít obavy, že budou přeplněné sjezdovky. Přepravní kapacita se nezvýší nijak dramaticky, bude to do 15 procent," řekl obchodní manažer ski klubu Jan Duffek.

Stavební práce začaly v květnu, součásti výměny lanovky byla také stavební úprava stanic. "Cena 65 milionů korun zahrnuje nákup lanovky, repasy, ale i stavební práce spojené například s výstavbou depa. Není to nová lanovka, ale na kvalitu a pohodlí to nebude mít žádný vliv," řekl Duffek.

Novinkou bude v Říčkách také samoobslužný prodejní a výdejní automat na čipové karty pro lyžaře. Podle zástupců Ski centra není vyloučeno, že se zvednou ceny. "Není o tom ještě rozhodnuto. Pokud k tomu dojde, tak nepůjde o skokové navýšení cen," řekl Duffek.

Největší skiareál v Orlických horách v Deštném letos investoval do rozvoje dohromady okolo 20 milionů korun. Jde hlavně o obnovu a automatizaci systému zasněžování u čtyřsedačkové lanovky z roku 2017 za 16 milionů korun a také investici do obnovy vozového parku. "Na podzim přivezeme rolbu s navijákem," řekl Petr Prouza z deštenského skiareálu.

Naopak největší krkonošské středisko ve Špindlerově Mlýně letos investovalo méně. V příštích letech chce uskutečnit finančně náročný projekt propojení lyžařských areálů Medvědín a Svatý Petr. "Investice v letošním roce jsou spíše provozního charakteru, v řádech nižších jednotek milionů korun," řekl Adam Svačina ze špindlerovského střediska.

Jednou z hlavních novinek bude převážně ze sněhu vytvořená skikrosová trať, na kterou bude mít vedle závodníků přístup i veřejnost. "Kde vznikne, zatím uvádět nechceme. Máme vytipovaná tři místa. Půjde převážně o práci se sněhem," řekl Svačina.

Pokud zimní sezona začne, tak už nyní je jasné, že v lyžařských areálech v hradeckém kraji budou samozřejmostí dezinfekce, zakrývání úst a nosu nebo úpravy koridorů na nástup na vleky a lanovky tak, aby bylo možné dodržovat rozestupy a lidé se neshlukovali. Letos na jaře v Krkonoších při první vlně pandemie koronaviru zimní sezona skončila předčasně.

Autoři | Foto FB: Ski centrum Říčky v Orlických horách

Štítky turistika, rekreace, koronavirus, hory, Královéhradecký, kraj, finance, opatření, sezóna, zima, lyžování, sjezdovky, lanová dráha, investice, lyžařské středisko, Královéhradecký kraj, Orlické hory, Rakousko, pandemie covidu-19, Ústí nad Orlicí, Petr Prouz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály investovaly miliony korun do vybavení a nových lanovek. Teď čekají, zda se bude moct lyžovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.