Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tento týden vypustili ornitologové v ptačím parku u Jaroměře pratury

Ochranáři v úterý vypustili do Ptačího parku Josefovské louky u Jaroměře na Náchodsku dva pratury. Dvě jalovice, které patří ochranářské společnosti Česká krajina, dnes přepravila z rezervace u Milovic speciální transportní služba zoologické zahrady Safari Park Dvůr Králové nad Labem. Převoz se obešel bez větších problémů. Spásáním křovin a rostlin a rozdupáváním podmáčených luk pratuři pomohou vytvářet vhodné podmínky pro mokřadní a luční ptáky.

"Byli uspáni při nakládání v Milovicích, na samotný transport nákladním autem byli už probuzeni. Samotná cesta trvala asi hodinu a půl. Vyběhli a schovali se ve vyšší vegetaci, potřebují čas na to, aby si zvykli. Nyní jsou v centrální části Ptačího parku v samostatné ohradě bez koní," řekl správce ptačího parku Břeněk Michálek.

Pratuři budou zpočátku v ohrazené pastvině, postupně by měli začít sdílet společný prostor s divokými koňmi, kteří spásají Josefovské louky od ledna 2018. "Za dva až tři týdny, až si zvyknou, budou (jalovice) dány dohromady s koňmi," řekl Michálek. Ochranáři neočekávají problémy s adaptací praturů na nové místo."Nabídka potravy je tam pestrá, je to přesně to, co by jim mělo vyhovovat," uvedl Michálek.

Ptačí park Josefovské louky o rozloze asi 80 hektarů vzniká od roku 2006. Páteří parku je sto let starý závlahový systém Metuje, který po opravě umožňuje regulaci výšky spodní vody na okolních loukách. Ochranáři louky s pomocí stovek dárců vykupují a budují na nich tůně i velké vodní plochy, které zajistí potravu ptákům a životní prostor řadě ohrožených druhů bezobratlých, uvedli zástupci rezervace. Návštěvníci v lokalitě najdou informační cedule, naučnou stezku, pozorovatelnu či odpočívadla.

Autoři | Foto ČSO

Štítky ČR, rezervace, Josefovské louky, Náchodsko, Jaroměř, ornitolog, pratur, příroda, převoz, louka, Milovice, ZOO Dvůr Králové, okres Náchod, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tento týden vypustili ornitologové v ptačím parku u Jaroměře pratury  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.