Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vítěz voleb jedná s Piráty, KDU-ČSL a TOP 09. ČSSD a ANO nabídlo Pirátům hejtmanské křeslo

Volby v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice tvořená ODS, STAN a Východočechy. Prakticky ihned po sečtení hlasů začalo jednání jednotlivých uskupení o tom, kdo a s kým vytvoří vládnoucí koalicí. Vítěz voleb aktuálně jedná s Piráty, Koalicí pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj.

Spojenci pro Královéhradecký kraj skončili ve volbách na předposledním místě se čtyřmi mandáty. Koalice se skládá z KDU-ČSL, VPM a Nestraníků. Koalice pro Královéhradecký kraj složená z TOP 09, HDK, LES obstála ve volbách prakticky stejně. I tato politická skupina získala čtyři mandáty.

Velkým překvapením se stal úspěch Pirátů, kteří skončili na třetím místě se 7 mandáty. Po volbách bylo jasné, že budou hrát hlavní roli při tvorbě nové vládnoucí koalice. A i přestože Piráti dostali nabídku funkce hejtmana v případné koalici s ANO a ČSSD a Zelenými, nepovažuje lídr vítězné koalice vyjednávaní za zbytečné.

"Ode mě Piráti slyšeli hodně podrobně, jaké zapojení by mohli mít jednotliví partneři. Nechci rozlišovat, co je zajímavá nabídka, co se neodmítá. Jsem přesvědčen o tom, že se neodmítá nabídka, která má smysl, která je založena na věcných základech," řekl vítěz voleb Martin Červíček (ODS).

Případné spojení vítěze voleb a Koalice pro Královéhradecký kraj se Spojenci pro Královéhradecký kraj by koalice získala 23 mandátů. Piráti se svým počtem mandátů jsou tak pro připravovanou koalici prakticky nepostradatelní.

Když se stanu hejtmanem, senátorské křeslo neopustím, říká vítěz krajských voleb Martin Červíček

Ve včerejších krajských volbách v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočechů za těsně druhým hnutím ANO. Hradecká Drbna mluvila hned po sečtení hlasů s lídrem koalice Martinem Červíčkem (ODS). Ten nyní bude usilovat o to,...

Podrobnosti k vyjednávání Martin Červíček nesdělil. Hejtmanské křeslo Pirátům však s největší pravděpodobností nenabídl. Už v den voleb naší redakci potvrdil, že on sám by se chtěl stát hejtmanem Královéhradeckého kraje. „Do voleb jsem šel s tím, že se stanu hejtmanem,“ řekl.

Spojí se Piráti s ČSSD? Post hejtmana je lákavá nabídka

Už během sčítání hlasů navštívil nynější hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) volební štáb Pirátů. Šlo tak pravděpodobně o první schůzku a nabídku spolupráce. Na naši otázku, s kým by případnou koalici rád tvořil neodpověděl. „Vše je předčasné,“ řekl. Nakonec se ukazuje, že by byl ochotný vzdát se hejtmanského křesla výměnou za spolupráci s Piráty.

Do případné koalice ČSSD, Zelených a Pirátů by musel Jiří Štěpán přibrat i hnutí ANO, které skončilo na druhém místě. Společně by se tak podařilo nasbírat 23 mandátů a vítěz voleb by pravděpodobně skončil v opozici.

Vše tak nyní bude záležet na Pirátech, na jakou stranu se přikloní. Výhrady ke spolupráci s koalicí ODS, STAN a Východočechů nebo ČSSD strana neměla. „Nechceme spolupracovat se stranami, které nezastávají demokratické hodnoty. V tomto případě se tak bavíme pouze o SPD,“ řekl lídr Pirátů Pavel Bulíček. Nabídku na post hejtmana nekomentoval.

Postu hejtmana by bylo ochotné se vzdát i samotné hnutí ANO. „Pokud bychom se s Piráty měli dohodnout, tak také platí nabídka hejtmana pro pirátskou stranu,“ potvrdil lídr ANO Jiří Dědeček. Pro Piráty jde o lukrativní nabídku a jak je vidět, vše záleží na jejich rozhodnutí.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Martin Červíček

Štítky volby, 2020, Královéhradecký, kraj, koalice, vyjednávání, hejtman, Piráti, Martin Červíček, ODS, ČSSD, ANO, Česká pirátská strana, Královéhradecký kraj, ANO 2011, křeslo, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Dressler

to přijmeni mu sedi je to fakt červiček ita strana ods lepši 2 korytka než jedno kypicky odeesak

Pondělí, 5. října 2020, 23:25Odpovědět

Vítěz voleb jedná s Piráty, KDU-ČSL a TOP 09. ČSSD a ANO nabídlo Pirátům hejtmanské křeslo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.