Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Nejvíce preferenčních hlasů získal Červíček. Největší skok na kandidátce předvedl Birke

Do pětačtyřicetičlenného zastupitelstva Královéhradeckého kraje se osm lidí dostalo díky preferenčním hlasům voličů. Vyplývá to z výsledků voleb na www.volby.cz. Při volbách v roce 2016 díky kroužkování postoupilo deset kandidátů a při volbách v roce 2012 devět kandidátů.

Největší skok ze všech kandidátů udělal poslanec a náchodský starosta Jan Birke (ČSSD), který na kandidátce ČSSD a Zelených postoupil z 25. místa na druhé. Na kandidátce ČSSD a Zelených díky preferencím do zastupitelstva z devátého místa postoupil šéf krajských profesionálních hasičů František Mencl.

Na kandidátce Koalice pro Královéhradecký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL, VPM a Nestraníci, se do zastupitelstva posunul z pátého místa lékař Jan Čáp, ze sedmého starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil a z desátého ředitelka hradecké charity Anna Maclová.

U kandidátky Spojenci pro Královéhradecký kraj, kterou tvoří TOP 09, Hradecký demokratický klub a strana LES, postoupil do zastupitelstva díky kroužkování z šestého místa hradecký lékař Zdeněk Fink, z 11. místa ředitel ZŠ v Dobřanech Jan Grulich a z 12. místa právník Jan Holásek.

Žádné posuny ze zadních pozic neudělali voliči u kandidátů koalice ODS, STAN a Východočeši, u hnutí ANO, Pirátů a SPD.

Nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů získal lídr koalice ODS, STAN a Východočeši Martin Červíček (ODS), a to 5020. Za ním skončili dosavadní hejtman a lídr kandidátky ČSSD a Zelení Jiří Štěpán s 3167 hlasy a poslanec a lídr Koalice pro Královéhradecký kraj Pavel Bělobrádek s 2798 přednostními hlasy.

V Královéhradeckém kraji je sečteno 100% hlasů. Od uzavření místností to byl velice těsný boj mezi hnutím ANO a koalicí, kterou tvoří ODS, STAN a Východočeši. Jen s mizivým rozdílem nakonec vyhrála zmiňovaná trojkoalice. Nyní přijdou na řadu...

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, kraje, Královéhradecký, hlasy, preference, skok, Martin Červíček, Jan Birke, 2020, preferenční hlasování, ČSSD, Královéhradecký kraj, Koalice pro Královéhradecký kraj, ODS, František Mencl, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Nejvíce preferenčních hlasů získal Červíček. Největší skok na kandidátce předvedl Birke  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.