Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové posunul podání přihlášek do tendru na stadion na 29. října

Město Hradec Králové posunulo termín pro podání žádostí o účast v soutěži na stavbu fotbalového stadionu z 5. na 29. října. Důvodem je změna jedné ze zadávacích podmínek. Předpoklad výběru stavební firmy a uzavření smlouvy na jaře roku 2021 se posunutím termínu nemění. Dnes to uvedla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. V tendru budou firmy soutěžit o zakázku ve výši 600 milionů korun bez DPH

Město v minulých dnech od možných zájemců obdrželo více žádostí o vysvětlení zadávacích podmínek a po jejich vyhodnocení se rozhodlo zmírnit podmínku na kvalifikaci členů realizačního týmu dodavatelské firmy. "Původně město požadovalo zkušenost se zakázkami realizovanými podle smluvních podmínek FIDIC Yellow Book u manažera projektu, hlavního stavbyvedoucího a hlavní projektanta. Tuto podmínku již nyní potenciální uchazeči nejsou povinni prokázat," uvedla mluvčí.

Město je podle primátora Alexandra Hrabálka (ODS) přesvědčeno, že původní podmínky stanovilo dobře. Uvedl, že připomínky k požadavku na referenci podle FIDIC zaslal jeden subjekt. "Nicméně po konzultaci se správcem stavby a administrátorem tendru jsme se rozhodli od této podmínky upustit, a rozšířit tak okruh potenciálních uchazečů při zachování jejich odbornosti," uvedl primátor. K dalším případným úpravám, které by více rozvolňovaly zadávací podmínky, radnice podle něj nevidí relevantní důvod.

Nový stadion se chystá více jak patnáct let

Město stavbu fotbalové arény na místě nevyhovujícího polorozbořeného všesportovního stadionu připravuje přes 15 let. Dosud radnice od roku 2018 na stadion vypsala tři tendry, ale všechny z různých důvodů zrušila.

Nynější tendr město vypsalo 4. září. V prvním kole uchazeči podávají žádosti o účast v soutěži s doložením splnění kvalifikačních požadavků. V dalším kole podají předběžné nabídky. Po jejich posouzení a po jednání s účastníky město zafixuje zadávací podmínky do finální podoby tak, aby byly pro všechny stejné. Pak uchazeči podají konečné nabídky.

Zakázka byla vypsána metodou Design and Build

Stadion, na němž má zázemí druholigový klub FC Hradec Králové, by měl podle radnice splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být nejméně 8000 diváků.

Zásadní změnou proti minulým tendrům je to, že město zakázku vypsalo metodou Design and Build, tedy navrhni a postav. Město si stanovilo základní požadavky na velikost a funkce stadionu. Vybraný dodavatel pak upraví projekt stadionu a následně arénu i postaví. Na projektování a stavbu bude mít vítězná firma dva roky.

Celkové náklady na pořízení stadionu by neměly překročit 605 milionů korun bez DPH. Již v červenci město podepsalo smlouvu se společností Arcadis Czech Republic, která bude za 31,8 milionu korun bez DPH správcem stavby. Na samotnou stavbu tak zbývá 573,2 milionu korun bez DPH.

Autoři | Foto mmhk.cz

Štítky ČR, stavby, správa, fotbal, stadion, Hradec Králové, radnice, Alexandr Hrabálek, ODS, UEFA, FC Hradec Králové, Arcadis Czech Republic s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové posunul podání přihlášek do tendru na stadion na 29. října  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.