Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2020: Otevírají se volební místnosti. Lidé mají 14 hodin na to odvolit

V celé České republice se právě v tuto chvíli otevřely volební místnosti. Dnes mohou voliči svůj hlas do urny vhodit do 22:00, zítra pak od 8:00 do 14 hodin. Celkem tak mají 14 hodin na to volit kandidáty do zastupitelstva Královéhradeckého kraje i senátu.

Do zastupitelstva Královéhradeckého kraje ve volbách 2020 kandiduje celkem 11 politických uskupení, celkem jde o 18 politických stran. Do zastupitelstva se dostanou pouze uskupení, které získají více než pět procent hlasů.

V našem regionu se ve třech obvodech volí i kandidáti do horní komory Parlamentu. Těch je v kraji celkem 23. Vyhrává kandidát, který v obvodu získá nadpoloviční počet hlasů. Pokud tuto podmínku nesplní ani jeden z nich, vypíše se náhradní kolo voleb, do kterého nastoupí dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.

Nezapomeňte na roušku, bez ní hrozí pokuta

Při vstupu do volební místnosti letos potřebujeme roušku. Tu můžeme sundat pouze ve chvíli, kdy nás o to požádá volební komise – tedy při ověřování totožnosti. Pokud volič na svoji roušku zapomene, nemá volební komise právo odepřít mu hlasování. Dotyčný však musí počítat s pokutou v přestupkovém řízení. 

VOLBY 2020: Volby se blíží. Jak správně odvolit v krajských i senátních volbách?

Den voleb je tady. Dva dny budou lidé rozhodovat, koho poslat do vedení Královéhradeckého kraje a do lavice v horní komoře Parlamentu České republiky. Hradecká Drbna přináší stručný přehled o tom, jak a kde volit.

V domovech seniorů volilo 24 lidí   

V Královéhradeckém kraji včera odvolilo 24 lidí ze tří domovů seniorů, v nichž byla kvůli výskytu koronaviru vyhlášena karanténa. Celkem v těchto domovech mohlo hlas odevzdat až 180 lidí. Volební účast tak byla na úrovni 13 procent. Mobilní volební tým přijel za voliči do krajských domovů seniorů v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku a v Polici nad Metují na Náchodsku a do soukromého domova důchodců Beránek v Úpici na Trutnovsku.

Tři speciální volební týmy byly složené z vojáků a zapisovatelů. "Po dohodě s vedením domovů přišli za lidmi, kteří nahlásili, že chtějí volit. Přenosná urna projde dezinfekcí. Vše proběhlo bez komplikací," mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Dodal, že v domově v Polici nad Metují volilo 11 z 59 lidí, v Úpici 12 z 61 a v Chlumci nad Cidlinou jeden z šedesáti.

Vítězem posledních voleb se stalo hnutí ANO, skončilo ale v opozici

Krajské volby v roce 2016 jasně vyhrálo hnutí ANO. Radost ve volebním štábu však utichla ještě v den voleb. Prakticky ještě během sčítání hlasů vznikla dohoda, která mluvila o nové pětikoalici. Ta měla vítězné hnutí ANO odsunout do opozice. Následující hodiny ukázali, že se tak skutečně stane. Pár hodin po volbách vznikla pětikoalice stran, která poslední čtyři roky vedla Královéhradecký kraj.

Královéhradecké ANO bralo tuto dohodu jako podraz na voliče. „Nechceme a nebudeme se účastnit hry o rozdělení moci, která nerespektuje vůli voličů po změně ve vedení kraje. Odcházíme do opozice se vztyčenou hlavou a odhodláním,“ uvedla v prohlášení tehdejší lídryně ANO Klára Dostálová. Vítězné ANO skončilo v opozici i v sousedním Pardubickém kraji.

Současně vede Královéhradecký kraj pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. Hejtmanem se stal Jiří Štěpán za ČSSD, ačkoliv nejvíce preferenčních hlasů získal lídr kandidátky Jan Birke.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky volby, 2020, volební, místnost, otevřeno, roušky, Královéhradecký, kraj, senát, zastupitelstvo, pravidla, omezení, Královéhradecký kraj, volební místnost, ANO 2011, domov, Senát Parlamentu ČR, Česko, Parlament České republiky, ČSSD, Klára Dostálová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Otevírají se volební místnosti. Lidé mají 14 hodin na to odvolit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.