Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: DRIVE-IN hlasování v kraji moc lidí nevyužilo. Fronty se netvořily, vše proběhlo bez komplikací

V Královéhradeckém kraji dnes od 7:00 do 15:00 volili lidé, kteří mají od krajských hygieniků nařízenou domácí izolaci a karanténu. Zájem o tento způsob nebyl veliký. Na všech pěti stanovištích v kraji se DRIVE-IN volení obešlo bez komplikací.

V Královéhradeckém kraji zajišťovalo obsluhu DRIVE-IN stanovišť deset zapisovatelů. Těm asistovali čtyři desítky příslušníků Armády České republiky. Na každém ze stanovišť byla k dispozici i hlídka městské policie. Tato stanoviště byla v Hradci Králové, Trutnově, Náchodě, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou.

Kolik lidí je v Královéhradeckém kraji aktuálně v karanténě hygienici neuvedli. Podle statistik České správy sociálního zabezpečení se může jednat zhruba o 510 lidí. Tento údaj vychází z toho, kde byla nemocnému karanténa nařízena, nikoli podle jeho trvalého bydliště. Skutečné číslo tak může být výrazně vyšší.

GALERIE: DRIVE-IN hlasování v Hradci Králové

Středa, 30. září 2020, 12:55

GALERIE: DRIVE-IN hlasování v Hradci Králové
GALERIE: DRIVE-IN hlasování v Hradci Králové
    

Zájem o volení tímto způsobem byl v kraji malý. Například ráno v Jičíně zelo stanoviště prázdnotou. „Za první hodinu v Jičíně nevolil z auta nikdo," řekl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. Podobná situace byla z počátku i v Náchodě. Během první hodiny přijel svůj hlas odevzdat pouze jeden volič.

Například v Hradci Králové byla připravena dvě stanoviště. Kvůli malému zájmu se druhé po celou dobu voleb neotevřelo. Stalo by se tak v případě, že by se u prvního tvořila dlouhá kolona aut. Odvolit tak šlo relativně rychle, celkem na dvůr magistrátu v Hradci Králové přijelo 34 voličů. 

ČTĚTE TAKÉ: Kdo v Královéhradeckém kraji usiluje o post senátora? Podívejte se na přehledný seznam

ČTĚTE TAKÉ: Krajské volby se blíží. Tohle jsou koalice a strany, které se ucházejí o místo v zastupitelstvu

Takzvané DRIVE-IN hlasování mohli využít lidé, kteří mají od Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje nařízenou karanténu. Byl to jeden ze tří možných způsobů, kterým letos jde odvolit z domácí izolace. Dalším způsobem je takzvané hlasování do zvláštních přenosných schránek nebo hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb.

O hlasování do zvláštních přenosných schránek je třeba přihlásit se na krajském úřadu (nejpozději do zítřejšího odpoledne). Volební komise a zapisovatelé budou následně obcházet voliče v domácí izolaci v pátek od 7:00 do 22:00 a v sobotu od 7:00 do 14:00.

Hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb si zařizuje sama krajská hygienická stanice. Takto volit mohou pouze lidé, které hygienici sami vyberou.

DRIVE-IN volby stály 35 milionů korun

Stát vyčíslil náklady na zhotovení všech DRIVE-IN stanovišť a jejich obsluhu. Celková částka se vyšplhala na 35 milionu korun. 10 milionů korun si rozdělili jednotlivé kraje, zbytek částky stát přerozdělil armádě, která během dnešních voleb asistovala.

Podle informací zpravodajského serveru Novinky.cz, jde nejvíc peněz na samotné zřízení mobilních hlasovacích míst a ochranu členů volební komise.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky DRIVE-IN, volby, 2020, zastupitelstvo, senát, karanténa, Hradec Králové, izolace, auto, magistrát, voják, komise, foto, Královéhradecký kraj, Jičín, Náchod, Armáda České republiky, Krajská hygienická stanice, Česká správa sociálního zabezpečení, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: DRIVE-IN hlasování v kraji moc lidí nevyužilo. Fronty se netvořily, vše proběhlo bez komplikací  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.