Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dobrovolníci nabízí kytičky pro Ligu proti rakovině. Výtěžek jde na podporu pacientů, vzdělání i výzkum

V ulicích dnes narazíte na dobrovolníky, kteří prodávají symbolické kytičky pro Ligu proti rakovině. Kvůli epidemii koronaviru se tradiční květnový termín Českého dne proti rakovině přesunul na konec září. Podpořit sbírku je možné i zasláním dárcovské SMS nebo převodem na účet. Loni vynesla rekordních 20 milionů korun, od roku 1997 už více než 300 milionů. Vybrané peníze půjdou na podporu pacientů, vzdělávání i výzkum.

Letošním tématem, na které se osvětová akce zaměřuje, jsou nádory ledvin. V jejich počtu na 100.000 obyvatel se Česká republika spolu s Estonskem a Lotyšskem řadí na přední místa mezi zeměmi Evropské unie. V roce 2017 v Česku přibylo více než 3000 nových pacientů s nádory ledvin a 1117 nemocných zemřelo. V některých evropských zemích, jako je Rakousko či Nizozemsko, jsou tyto údaje poloviční.

Důvody vysokého počtu čeští lékaři neznají. Rakovina ledvin hrozí zejména lidem s neukázněnou životosprávou a chybnými stravovacími návyky. Rizikovým faktory jsou kouření, pití alkoholu nebo konzumace uzenin a smažených tmavých mas připravovaných na přepálených tucích. Pacienty může varovat krev v moči.

Liga proti rakovině vznikla jako občanské sdružení v dubnu 1990. Jejím cílem je informování veřejnosti o nádorové prevenci, zlepšení kvality života onkologicky nemocných a podpora onkologického výzkumu. V roce 1997 liga uspořádala první veřejnou sbírku nazvanou Květinový den, ze které se o deset let později stal Český den proti rakovině. Od roku 1997 se podařilo vybrat přes 300 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Český den proti rakovině

Štítky Liga proti rakovině, ledviny, zdraví, květ, dobrovolníci, rakovina, výzkum, pacient, pandemie covidu-19, Česko, Evropská unie, Estonsko, Lotyšsko, Rakousko, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci nabízí kytičky pro Ligu proti rakovině. Výtěžek jde na podporu pacientů, vzdělání i výzkum  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.