Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V pondělí nenakoupíme. Den české státnosti patří na seznam svátků, kdy musí být zavřeno

Ačkoliv zákon o zákazu svátečního prodeje ve větších obchodech platí už přes čtyři roky, lidé v tom mají stále zmatek. Den České státnosti 28. září patří mezi svátky, během kterých musí být obchody zavřené.

Podle obchodníků je zákon, i více než čtyři roky od jeho uvedení v platnost, matoucí. Řada zaměstnanců chce navíc o svátcích pracovat. Za porušení zákona však hrozí zaměstnavateli až milionová pokuta. Samotné jeho dodržování kontroluje Česká obchodní inspekce.

Zákaz se netýká obchodů, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 metrů čtvereční. Většinou se tak jedná o večerky, benzinové pumpy, pojízdné prodejny nebo soukromníky s malými obchůdky.

Svátky, během kterých mají obchody zavřeno:

  • Nový rok (1. ledna, středa)
  • Velikonoční pondělí (13. dubna, pondělí)
  • Den vítězství (8. května, pátek)
  • Den české státnosti (28. září, pondělí)
  • Den vzniku samostatného československého státu (28. října, pondělí)
  • Štědrý den po 12. hodině (24. prosince, čtvrtek)
  • První a druhý svátek vánoční (25. a 26. prosince, pátek a sobota)

Zákon se pokoušeli několikrát zrušit

Proti zákonu v roce 2018 bojovala například bývala ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, která zároveň působila jako prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu. Podle ní by stát neměl obchodník provozní dobu vůbec omezovat. „Stát by neměl mít tuto ambici. Stát by měl vytvářet rámcové podmínky pro podnikání, a pokud možno pro všechny stejné,“ uvedla pro server Aktuálně.cz

Pro zrušení zákona jsou i někteří ekonomové. Ti tvrdí, že je dobré nechat otevřené obchody hlavně v oblastech, kde je region živený především z cestovního ruchu.

Naopak odbory tvrdí, že se zákon osvědčil a dále jsou pro, aby bylo zavřeno o všech 13 svátcích. „Zákazníci si rychle zvykli a zaměstnanci (zejména řetězců) jsou velmi spokojeni,“ řekla předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky obchod, zavřeno, svátek, Den české státnosti, 28. září, omezení, přehled, Česká obchodní inspekce, Velikonoční pondělí, Štědrý den, Marta Nováková, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Odborový svaz pracovníků obchodu, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí nenakoupíme. Den české státnosti patří na seznam svátků, kdy musí být zavřeno  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.