Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ministr zdravotnictví Roman Prymula byl uveden do úřadu

, aktualizováno 22. září 2020, 10:14

Předseda vlády Andrej Babiš dnes uvedl do úřadu ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Bývalý náměstek a vládní zmocněnec nastoupil po rezignaci Adama Vojtěcha. Prymula je v pořadí devatenáctým ministrem zdravotnictví v historii samostatné republiky.

Romana Prymulu jmenoval včera odpoledne do ministerské funkce prezident Miloš Zeman. Prymula nahradil Adama Vojtěcha, který svoji rezignaci oznámil včera ráno. Svým odchodem chce vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru.

Podle Babiše potřebuje úřad v době pandemie krizové řízení a Prymula k tomu má předpoklady, i kvůli svému někdejšímu působení v armádě.

Odchod Prymuly z královéhradecké fakultní nemocnice

Prymula šéfoval královéhradecké fakultní nemocnici. Z ní ho v červnu 2016 odvolal tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle něj byl napojen na firmu, která provádí klinický výzkum pro společnosti z celého světa. Firmu vlastnila dcera Romana Prymuly.

Od poloviny června má Prymula živnostenské oprávnění mimo jiné pro výrobu zdravotnických prostředků. Vysvětlil to tím, že si živnost založil po odchodu z ministerstva a nic nevyrábí.

Roman Prymula pracoval od roku 2017 jako náměstek ministra zdravotnictví, stal se jím za ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD). Předtím působil na ministerstvu jako poradce. Z postu náměstka ministerstva musel odejít kvůli chybějící bezpečnostní prověrce. Tu ale teď jako ministr podle zákona nebude potřebovat.

V době, kdy vypukla koronavirová epidemie, koordinoval na ministerstvu zdravotnictví kroky proti šíření nemoci.

První věty nového ministra zdravotnictví po uvedení do úřadu

Opatření, která by handicapovala ekonomiku se zavádět nebudou. Lidé si musí vzít za své, že mají spolupracovat

První stupně základních škol se nebudou zavírat, pokud to bude aspoň trochu možné. Zavírání škol si podle Prymuly nikdo nepřeje. V některých regionech se mluví o možnosti distanční výuky na druhých stupních základních škol nebo na středních školách.

Podle premiéra Babiše je nejdůležitější zabezpečit dostatečné kapacity nemocnic při jakémkoliv vývoji epidemie. Je potřeba také zajistit, aby byl každý případ hygieniky trasován do 48 hodin. Pomoci má i systém sebetrasování. Ten má být zaveden co nejdříve.

Možné omezení otevírací doby restaurací a barů

Vláda zřejmě dál omezí v následujících dnech otevírací dobu restaurací a barů. Podle Prymuly by měly zavírat ve 22. hodin namísto nynější půlnoci.

Ministr zdravotnictví, který byl v resortu nejkratší dobu

Necelé čtyři měsíce strávil v ministerském křesle Jozef Kubynyi (ČSSD). Za dob vlády Vladimíra Špidly byl v resortu od 14. dubna 2004 - 4. srpna 2004.

Nejdéle sloužící ministři zdravotnictví

Prymula je v pořadí devatenáctým ministrem zdravotnictví v České republice

Z ministrů zdravotnictví byl v resortu nejdéle Leoš Heger (TOP 09). Bez tří dnů, byl ve funkci tři roky za dob Nečasovy vlády.  (13. července 2010 - 10. července 2013)

Dva roky a devět měsíců byl v resortu ministerstva zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). (29. ledna 2014 - 30. listopadu 2016) Tehdy byl premiérem Vladimír Sobotka.

Jen pár měsíců chybělo do tříletého období Adamu Vojtěchovi (za ANO). Do resortu byl uveden 13. prosince 2013 a skončil 21. září 2020.

Ohodnoť článek

Foto Facebook.com/uradvlady.cz

Štítky Roman Prymula, Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví, Andrej Babiš, ČSSD, nemocnice, Svatopluk Němeček, pandemie covidu-19, Miloš Zeman, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula byl uveden do úřadu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.