Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Schodiště Bono publico v Hradci Králové bojuje o titul Stavba roku

Schodiště Bonu publico v Hradci Králové bude soutěžit ve finále se čtyřiadvaceti dalšími projekty. 37 metrů dlouhé schodiště spojující Velké náměstí a prostor u zimního stadionu bylo nominováno po své rekonstrukci.

„Je to více než rok, co bylo schodiště otevřeno po dlouhé rekonstrukci veřejnosti, a ačkoliv i já jsem si jeho vzhled oblíbil, tak mě nejvíce těší, že je stále v takovém stavu, jako při otevření. Schodiště se bohužel před rekonstrukcí často stávalo středem pozornosti vandalů a mě osobně velmi těší, že takovým útokům bylo od znovuotevření ušetřeno,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

Na tomto webu lze hlasovat pro 84 přihlášených staveb z celé České republiky.

Na titul Stavba roku bylo schodiště nominováno za rekonstrukci, která začala v létě roku 2017. O tom, jak schodiště v soutěži dopadne bude rozhodovat odborná porota. Veřejnost však může hlasovat v kategorii Cena veřejnosti. Zde o titul kromě schodiště Bono publico bojuje i cyklostezka z Hradce Králové do Vysoké nebo most ve Svinarech.

Rekonstrukce schodiště stála 26,35 milionu korun

"Obnova této klasicistní památky se snažila vrátit její původní podobu. Spodní vstupní portál je zhotoven podle dobové fotografie, zásahy se týkaly také horního portálu," řekl vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta. Mimo to byly obnoveny omítky, okna a provedena izolační a sanační opatření proti vlhkosti. Výměny se dočkalo také samotné schodiště, které bylo navráceno do původní podoby a nyní je dubové.

Schodiště sleduje kamerový systém napojený na městskou policii. "Ta má možnost hlasového výstupu směrem k vandalovi. Prostřednictvím zabudovaných reproduktorů bude možné výtržníka upozornit, že podniká trestnou činnost, a vyzvat ho k jejímu okamžitému ukončení. Díky kamerovému monitoringu bude snazší pachatele odhalit," uvedl ředitel městské policie Miroslav Hloušek.

Opravy byly rozděleny do dvou etap, přičemž první z nich vyšla na 2,4 milionu a druhá na 22,8 milionu korun. Pracím ještě předcházelo zhotovení projektové dokumentace za 1,15 milionu korun.

Archeologové v době rekonstrukce objevili například pozůstatky pravěkého a raně středověkého opevnění návrší, zlomky keramiky i pazourkové nástroje. V mladších středověkých a novověkých vrstvách našli zlomky kuchyňské i stolní keramiky, části nástrojů, šperky nebo ozdoby z ošacení.

Ohodnoť článek

Foto stavbaroku.cz

Štítky Bono publico, schodiště, Hradec Králové, Stavba, roku, rekonstrukce, nominace, hlasování, cena, Bono, Stavba roku, Alexandr Hrabálek, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schodiště Bono publico v Hradci Králové bojuje o titul Stavba roku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.