Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hygiena uzavřela druhý stupeň základní školy ve Vrchlabí. 20 lidí je nakažených

Hygienici kvůli koronaviru nařídili od pátku 18. září uzavření druhého stupně Základní školy Vrchlabí na náměstí Míru. Zjistili více než 20 pozitivních, z toho asi 14 žáků. V karanténě je zhruba 210 lidí, z toho 190 žáků.

Škola má více než 490 žáků, z toho téměř 240 v deseti třídách na druhém stupni. Nákaza se dostala do školy zřejmě od 7. září prostřednictvím několika pedagogů a žáků, kteří se nakazili mimo školu. Nákaza se rozšířila i přesto, že ve škole platila přísná hygienická pravidla a škola dávala postupně učitele, žáky i celé třídy do karantény. Druhý stupeň je uzavřený od pátku 18. září, omezení by mělo trvat do 29. září, uvedli zástupci školy.

"Je to jediná škola v Královéhradecké kraji, kde jsme museli udělat takovéto opatření. V kraji jsou jinak desítky škol, které uzavřely jednu dvě či tři třídy," řekla odpoledne mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí. Vrchlabskou školu označila za další lokální ohnisko nákazy v Královéhradeckém kraji.

Prvním ohniskem v okrese Trutnov byl soukromý domov Beránek v Úpici. Tam se nákaza potvrdila u více než 30 klientů a více než deseti zaměstnanců. Koronavirus se objevil také v krajském domově důchodců v Polici nad Metují na Náchodsku.

"Pokud jde o ohniska, tak Polici nad Metují bereme spíše jako zvýšený výskyt, počet pozitivních v porovnání s počtem klientů a zaměstnanců tohoto zařízení je nízký," řekla dnes Krejčí. V domově důchodců v Polici nad Metují v minulých dnech podstoupilo testy na covid-19 asi 115 lidí.

Trutnovsko patří k nejzasaženějším okresům v Královéhradeckém kraji. Za posledních 24 hodin tam přibylo 16 aktivních případů na celkových 205. Od začátku pandemie tam bylo potvrzeno celkem 281 případů koronaviru. Celkem bylo k dnešku v hradeckém kraji 1251 potvrzených nákaz a 623 aktuálně nemocných, vyplynulo z dnešních údajů krajských hygieniků. Tzv. komunitní šíření v hradeckém kraji nebylo dosud zjištěno.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, školy, Vrchlabí, COVID-19, KHS, hygiena, hygienik, stupeň, uzavření, Královéhradecký kraj, infekční onemocnění, Police nad Metují, Krajská hygienická stanice, základní škola, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygiena uzavřela druhý stupeň základní školy ve Vrchlabí. 20 lidí je nakažených  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.