Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V Hradci Králové začíná festival Jeden svět. Podaří se druhý pokus?

V Hradci Králové v pondělí 21. září v Bio Centrál startuje náhradní termín festivalu o lidských právech Jeden Svět. Původně se měla akce v krajské metropoli konat v březnu. Kvůli pandemii museli organizátoři hledat náhradní termín. Letošním hlavním tématem je oteplování planety.

„Letošní rok je pro nás jako pořadatele velmi složitý – březnový festival byl zrušen necelý týden před zahájením, náhradní termín se bude zřejmě odehrávat na pozadí zostřených opatření vlády. My ale věříme, že tentokrát festival proběhne – i kdyby byl v rouškách a s rozestupy,“ doufají koordinátorky festivalu Ilona Machová a Aneta Kohoutová.

Kromě dokumentů o oteplování planety nebo nedostatku vody nabídne letošní ročník i diskuze s odborníky. Diváci si tak budou moct poslechnou výpověď mladé fotografky bojující s anorexií ve snímku Autoportrét nebo sondu do současného Ruska Provinční městečko E, ve kterém obyvatelé oslavují režim současného prezidenta Putina i hrdiny Velké vlastenecké války.

Až naprší a uschne

Motto „Až naprší, tak uschne“ je sloganem letošního ročníku festivalu. To odkazuje na hlavní téma klimatické krize.

„Asi nejlépe toto téma ilustruje snímek Češi jsou výborní houbaři režisérky Apoleny Rychlíkové. Ta ve svém filmu nahlíží českou krajinu očima mimozemských bytostí, které sledují prostředí, ve kterém žijeme, přírodu i města z nové perspektivy a vtipně naši situaci glosují,“ píší organizátorky.

Festival se zabývá i problematikou porušování lidských práv. Například film Zbytkové ženy nabídne pohled na postavení nezadaných žen v Číně.

Ohodnoť článek

Foto Bio Centrál Hradec Králové

Štítky Bio Centrál, Hradec Králové, lidská, práva, festival, náhradní, termín, klimatické, změny, film, přednáška, Jeden svět, Vladimir Vladimirovič Putin, východní fronta druhé světové války, Apolena Rychlíková, Rusko, lidská práva, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové začíná festival Jeden svět. Podaří se druhý pokus?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.