Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O víkendu uklidí dobrovolníci Česko. Přidat se může kdokoli i z Královéhradeckého kraje

Desítky tisíc dobrovolníků vyrazí tuto sobotu na úklid po nepořádných turistech. Akce se koná už po třetí. Stejně jako u nás, je právě tento víkend i v dalších 150 zemích světa. Letos jsou hlavní tématem cigarety, ty se v přírodě rozkládají až 15 let.

„Situace nám na jaře nepřála a většina z 2.500 naplánovaných úklidových akcí nemohla proběhnout. Dočasné uzavření sběrných středisek odpadů a neukáznění sváteční turisté následně přispěli ke znečištění přírody více, než tomu bývalo v minulých letech,“ říkají organizátoři akce z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko.

Hlavním tématem letošního Celosvětového úklidového dne jsou cigaretové nedopalky. “V současné epidemiologické situaci nechceme nikoho nabádat k jejich sbírání, spíše je naším cílem na problém s odhazováním nedopalků poukázat a napomoci změnit zlozvyk některých kuřáků,” říká Miroslav Kubásek, národní koordinátor Celosvětového úklidového dne pro Českou republiku.

Cigaretové nedopalky jsou celosvětově nejčastěji odhazovaným odpadkem a rozkládají se zhruba 15 roků, přičemž se z nich do životního prostředí uvolňuje řada nebezpečných látek.

V Jičíně je sraz už v 8:30

Do akce Ukliďme Česko se přidává i několik měst v Královéhradeckém kraji. Například v Jičíně je sraz už 8:30 ráno hned na dvou místech. První skupina dobrovolníků vyrazí z hráze na Šibeňáku, druhá z Valdštejnské lodžie.

„Akce se uskuteční v součinnosti s Technickými službami města Jičína. Na devíti místech budou rovněž k dispozici velkokapacitní kontejnery,“ píše město na svém webu.

Do celostátní iniciativy se zapojí řada měst a obcí v České republice. Odhaduje se, že v tradičních jarních termínech vyšlo do veřejných prostranství na 100 tisíc dobrovolníků. Během soboty se bude uklízet i v Hradci Králové, Hořích, Dvoře Králové nad Labem, Smiřicích nebo Náchodě.

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky úklid, Česko, dobrovolníci, odpadky, Královéhradecký, kraj, Jičín, nedopalky, cigarety, organizace, osvěta, Královéhradecký kraj, Český svaz ochránců přírody, Miroslav Kubásek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu uklidí dobrovolníci Česko. Přidat se může kdokoli i z Královéhradeckého kraje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.