Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Divadla Drak v Hradci Králové míří klaunská groteska Do hajan!

Poslední zářijovou sobotu má Divadlo Drak na programu druhou premiéru sezóny 2020/2021. Tou je autorská inscenace Do hajan! hostující režisérky Veroniky Poldauf Riedlbauchové. Premiéra se 26. 9. 2020 od 18:00.

Novinka Divadla Drak, ve které se na jevišti střídají snové obrazy s gagem, je tematicky ovlivněna věkovou skupinou, pro kterou je prioritně určena. „U dětského diváka přednost fyzického divadla spočívá v tom, že jeho zákonitostmi jsou hravost, akčnost a vizuálnost. Během svých předchozích inscenací jsem zjistila, že například groteska či obecně gag je natolik univerzální, že pobaví dospělého i dítě,“ řekla režisérka Veronika Poldauf Riedlbauchová.

Zároveň dodává, že dává velký důraz na způsob provedení pohybu. Ten podle Riedlbauchoé dokáže diváka přenést do imaginárního světa blízkému dětskému myšlení. Stačí například odlehčit a zpomalit, aby divák věřil, že herec letí balónem.

Fyzicky náročná inscenace se stala výzvou pro tři zkušené členy souboru Divadla Drak. V rolích nezbedných dětí se představí Petra Cicáková a Luděk Smadiš, v roli tatínka pak Dominik Linka.

„Třetí a poslední fáze zkoušení je časově nejdelší a nejnáročnější. Je to fáze detailní stavby představení, v níž krystalizuje finální tvar celé kompozice. Fáze, v níž z desítek až stovek hodin nashromážděného a natočeného materiálu musíte vypreparovat funkční prvky, znovu je spojovat dohromady a sevřít do jediné hodiny. Jedná se o mravenčí řemeslnou práci, obtížnou nejen mentálně, ale pro herce i fyzicky. Herci stále dokola musejí opakovat a přeskupovat řadu pohybů a po celodenní zkoušce odcházejí jako po zaběhnutém maratonu,“ řekla režisérka.

Nová klaunská groteska Do hajan!, která se od září 2020 objeví na repertoáru Divadla Drak, opět rozšíří žánrovou pestrost nabízených divadelních projektů této královéhradecké divadelní scény.

Ohodnoť článek

Foto Divadlo Drak v Hradci Králové

Štítky Divadlo Drak, premiéra, Do hajan! inscenace, hra, divadlo, umění, kultura, Hradec Králové, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Divadla Drak v Hradci Králové míří klaunská groteska Do hajan!  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.