Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z hluchoněmého se vyklubal podvodník z ciziny. V Hradci Králové nejde o ojedinělý případ

Městská policie Hradec Králové řešila v těchto dnech údajně hluchoněmého muže. Ten s cedulí obtěžoval návštěvníky jednoho nákupního centra. Snažil se je přesvědčit, že vybírá peníze pro jednu z charitativních společností. V Hradci Králové je podobných případů více.

„Vzhledem k tomu, že se takováto scénka v ulicích našeho města objevuje celkem pravidelně, lidé jsou obezřetní a ve většině případů podvodníkům nenaletí,“ vysvětlila mluvčí strážníků Eva Kněžourová. A tak tomu bylo i v tomto případě.

Po příjezdu strážníků na místo, byl muž s cedulí u jednoho auta. Z něho zrovna vystupovala mladá žena s malými dětmi. Za pomocí zvuků a cedule se snažil vymámit z ní peníze. Stále se odkazoval na logo smyšlené charitativní společnosti a podpisy lidí, kteří finanční hotovostí přispěli v minulosti.

„Žena strážníkům potvrdila, že měla strach o sebe i své děti. Pokud by hlídka nepřijela, peníze by mu dala,“ potvrdila mluvčí. Hlídka si muže převzala a odvedla ke svému vozidlu. Zde začal zázrakem mluvit. Tvrdil však, že nerozumí česky. Do hry se tak vložila i cizinecká policie.

Údajně hluchoněmý muž už cizineckou policii v Hradci Králové moc dobře znal, neviděli se poprvé. Strážníkům tak na místě potvrdil svoji totožnost, a ti mu uložili pokutu ve výši 10 tisíc korun.

Na podvodníky pozor. Sbírky musí být schváleny magistrátem

V Hradci Králové podobných podvodů není málo. Obecně platí o pořádání sbírek jednoduchá a jasná pravidla. Každá taková sbírka musí být nahlášena a schválena na magistrátu města. Ten vyrozumí městkou policii, která o ní také ví.

Všichni účastníci sbírek u sebe musí mít osobní jmenování s průkazem totožnosti, kopii o povolení sbírky, zapečetěnou kasičku, kartičku pořádající organizace a alespoň jeden z nich musí být plnoletý.  Zároveň platí i nepsané pravidlo, že sbírky jsou uvedeny na webových stránkách jednotlivých pořadatelů.

„Pokud si občané nejsou jisti, zda je oslovil pracovník v rámci řádně schválené sbírky, či se jedná o podvodníka, měli by se obrátit na městskou polici,“ dodává Kněžourová. Strážnici samotného výběrčího prověří.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Hradec Králové

Štítky policie, městská, cizinecká, sbírka, Hradec Králové, podvod, hluchoněmí, strážník, peníze, hotovost, charita, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana Bugová

Co ty hrubky? Hluchoněmý (á, é)... jednotné číslo tvrdé y

Úterý, 15. září 2020, 20:49Odpovědět

Z hluchoněmého se vyklubal podvodník z ciziny. V Hradci Králové nejde o ojedinělý případ  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.