Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Konkurzem na ředitele Střední školy řemeslné v Jaroměři se má zabývat krajská rada

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje doporučilo radním, aby se zabývali žádostí veřejného ochránce práv o zbavení mlčenlivosti členů výběrové komise pro první konkurzní řízení na ředitele Střední školy řemeslné v Jaroměři. Cílem je vyjasnit záležitost kolem kritizovaného výběru nového ředitele školy. Rada kraje to ale již dříve odmítla s odkazem na zákon, podle kterého se působnost ombudsmana vztahuje na orgány územních samosprávných celků jen při výkonu státní správy.

Spory kolem konkurzu začaly stížností neúspěšné kandidátky a zároveň bývalé ředitelky školy Jitky Kočišové na údajnou diskriminaci kvůli věku. O prošetření případu byl požádán veřejný ochránce práv.

Náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová (Východočeši), na kterou kritika v souvislosti s výběrem nového ředitele školy míří a důrazně ji odmítá, 17. srpna podala na krajské státní zastupitelství trestní oznámení na neznámého pachatele. Důvodem bylo zpochybňování regulérnosti konkurzního řízení a šíření "nepravdivých informací" v médiích. Podle ní by proto měla konkurz na ředitele střední školy řemeslné v Jaroměři prošetřit policie, také aby vyšlo najevo, kdo vynášel o průběhu konkurzu informace. Berdychová za kauzou vidí předvolební boj.

Výběrová komise označila bývalou ředitelku za nevhodnou a na její místo vybrala Petra Valáška, který se ujal funkce 1. září. Předsedkyní komise byla právě Berdychová. V srpnu Valáška potvrdila rada kraje.

V polovině srpna to byl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD), který navrhl krajským radním na žádost veřejného ochránce práv, aby zbavili mlčenlivosti výběrovou komisi. To se ale nestalo. Jeden z radních podal protinávrh.

V Královéhradeckém kraji vládne pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09. Hnutí ANO, které v minulých krajských volbách zvítězilo, skončilo v opozici.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, školy, personální, Jaroměř, střední škola, Královéhradecký kraj, právo, ředitel školy, Martina Berdychová, ČSSD, Východočeši, Jiří Štěpán, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konkurzem na ředitele Střední školy řemeslné v Jaroměři se má zabývat krajská rada  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.