Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Hradci Králové přibývá černých skládek. Městu se nedaří dohledat jejich zakladatele

Hradec Králové řeší v posledních několika měsících větší počet černých skládek. Nejde o velké plochy na odlehlých místech, spíše kupení odpadu u kontejnerů. Často se zde objevuje nábytek, elektrospotřebiče nebo sportovní náčiní. Radnici jejich likvidace stojí přes milion korun ročně. Pokutovat se podaří jen deset procent hříšníků.

Pokud nechytí Technické služby Hradec Králové pachatele přímo při činu, je prakticky nemožné ho dohledat a pokutovat. Za podobné odkládání odpadu k popelnicovým stáním hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun. Bezohlední lidé však sázejí na to, že se na ně nepřijde.

„Bohužel z 90 procent se jedná o neznámého pachatele a je tedy velmi obtížné ho dohledat. V případě, že se podaří výtržníka vypátrat, tak se dále situace řeší podle zákona. Většinou padají pokuty ve výši dva až pět tisíc korun,“ potvrdila Hradecké Drbně mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

Ačkoliv se radnice snaží s bezohlednými obyvateli bojovat, prohrává. Pracovníci technických služeb umístili na nejrizikovější místa cedule – bez výsledku. Některá popelnicová stání upravila tak, aby znemožňovala nechat zde velké kusy nábytku. Ani to příliš nepomohlo. Radnice tak potvrdila, že pokud se situace nezlepší přistoupí se k instalaci bezpečnostních kamer nebo fotopastí.

Město muselo navýšit rozpočet na jejich likvidaci

Za poslední čtyři roky se náklady na likvidaci těchto malých nelegálních skládek navýšili šestkrát. Ještě v roce 2016 město platilo kolem 270 tisíc, minulý rok to bylo přes milion korun. Rada města se proto rozhodla navýšit finance o dalších 700 tisíc korun, které Technické služby použijí na jejich odstraňování.

„Za první půlrok v tomto roce jsme se již dostali na částku více než 756 tisíc korun,“ potvrdil náměstek primátora Martin Hanousek (Zelení). Přiznává však, že nárůst mohla způsobit situace kolem pandemie, kdy musely být sběrné dvory zavřené.

Kam s domácím spotřebičem nebo nábytkem?

„Pro takové tipy odpadů slouží sběrné dvory. Ve městě jsou čtyři a jejich provoz je nastaven tak, aby vždy každý den byl otevřen alespoň jeden,“ říká Hanousek. Pro řadu lidí je však pohodlnější opřít starou a nefunkční ledničku o kontejner na plast.

Od července přitom v Hradci Králové funguje takzvaný RE-USE point. Tam mohou lidé odložit věci které nepotřebují, někdo jiný si je pak může za pár korun koupit a použít. Jeden funguje ve sběrném dvoře Bratří Štefanů, druhý chce město zprovoznit Na Brně.

Radnice však přiznává, že zájem o tuto službu není tak velký, jak se původně zamýšlelo. „Lidé na RE-USE pointy nereagují až tak dobře, pořád si na to ještě nezvykli,“ řekla na tiskové konferenci náměstkyně primátora Věra Pourová (ANO 2011).

Ohodnoť článek

Foto Technické služby Hradec Králové

Štítky popelnice, skládka, černá, nelegální, pokuta, Hradec Králové, sankce, viník, finance, technické, služby, nábytek, elektrospotřebič, odpad, Martin Hanousek, sběrný dvůr, Věra Klásková, ANO 2011, Drbna.cz, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové přibývá černých skládek. Městu se nedaří dohledat jejich zakladatele  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.