Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové se stal v kraji nejlepším městem pro podnikání

Krajské město se dostalo do čela srovnávacího výzkumu Město pro byznys 2019. Hradec Králové je tedy v kraji nejlepším místem pro podnikání. Na dalších místech se umístila Dobruška a Nová Paka. Hodnotilo se z celkem patnácti měst v kraji.

Hradec Králové uspěl hlavně v hodnocení podnikatelského prostředí i v přístupu veřejné správy. „Hradec Králové má nejvyšší podíl firem. Těží také z dobré dopravní dostupnosti. Má v kraji nejkvalitnější webové stránky z pohledu podnikatele, nadprůměrně dopadl i v testu elektronické komunikace, která je ověřována fiktivními podnikatelskými dotazy," uvedli organizátoři srovnávacího výzkumu.

Atraktivnost města zvyšuje i vysoký podíl peněz, které dává magistrát na vzdělávání, kulturu a sport. V loňském srovnání byl Hradec Králové na deváté příčce.

„Můžu za město říci, že jsme velice rádi a je to pro nás čest, že jsme tuto cenu získali. Co se týká byznysu, město Hradec Králové se snaží podporovat podnikatele, zejména významná podpora byla v době koronavirové krize, kdy jsme se snažili podnikatelům prominout nájmy a myslím, že to také ocenili. Pokud jde o rozvoj podnikání, tak na tom pracujeme průběžně a soustavně,“ říká 1. náměstkyně primátora Hradce Králové Monika Štayrová.

Dobruška

Jako druhá se umístila Dobruška, která zvítězila loni. Dobruška láká cenami stavebních pozemků. To se odráží v nejrychleji se rozvíjející bytové výstavbě a v nadprůměrnému nárůstu počtu obyvatel. Má i nejnižší daň z nemovitosti a ve městě je v rámci regionu velice nízká nezaměstnanost.

Nová Paka

Třetí místo bylo v letošním roce přiděleno Nové Pace, která vyhrála předloni. Nová Paka má nejvyšší podíl podnikatelů a nejvyšší podíl studentů a učňů v odborném vzdělávání. Ve městě jsou nejvyšší průměrné platy v kraji.

„Srovnávací výzkum Město pro byznys pomáhá samosprávám na základě sdílení zkušeností orientovat se v podnikatelském prostředí. Veřejnost na základě sestaveného žebříčku nejlepších měst s největším podnikatelským potenciálem zase může hodnotit práci svých zastupitelů. Sdílení dobré praxe a předávání zkušeností z jiných regionů jsou možnosti, které výzkum Město pro byznys samosprávám nabízí, a to je také důvod, proč ho Svaz měst a obcí ČR podporuje,“ říká předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Celkové pořadí měst:

  1. Hradec Králové
  2. Dobruška
  3. Nová Paka
  4. Hořice
  5. Jičín
  6. Rychnov nad Kněžnou
  7. Kostelec nad Orlicí
  8. Nové Město nad Metují
  9. Trutnov
  10. Broumov
  11. Dvůr Králové nad Labem
  12. Nový Bydžov
  13. Náchod
  14. Jaroměř
  15. Vrchlabí

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Hradec Králové, Město pro byznys, Dobruška, Nová Paka, podnikání, výzkum, Svaz měst a obcí České republiky, koronavirová krize, František Lukl, Monika Štayrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové se stal v kraji nejlepším městem pro podnikání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.