Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice v kraji chtějí od státu 235 milionů korun. Hodlají je rozdělit zaměstnancům za službu během pandemie

Čtyři nemocnice Královéhradeckého kraje sdružené pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje chtějí od státu na odměny pro své zaměstnance za práci na jaře v době epidemie COVID-19 celkem 235 milionů korun. Nemocnice mají asi 3300 pracovníků, takže na jednoho by v průměru vyšla mimořádná odměna přes 71.000 korun.

Ze státního rozpočtu bylo na odměny pro nemocnice v celé České republice vyhrazeno 11,2 miliardy korun, ministerstvo zdravotnictví přijímalo žádosti do soboty. Zdravotníci v nemocnicích akutní a lůžkové péče mají podle vlády dostat za období od 1. března do 31. května 75.000 korun, pokud mají celý úvazek. Ostatním pracovníkům náleží odměna 30 tisíc korun.

Královéhradecký kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Oblastní nemocnice Náchod podala žádost o dotaci 103,3 milionu korun, Oblastní nemocnice Jičín o 66,5 milionu korun, Oblastní nemocnice Trutnov o 49 milionů a Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem požádala o 16 milionů korun.

Podle vedení kraje byly nemocnice na jaře pod tlakem, nařízená opatření se měnila v rychlém sledu a personál nemocnic na ně musel pružně a s vysokou mírou nasazení reagovat. "Z financí, které máme v rámci krajského rozpočtu k dispozici, bychom si odměny v takové výši nemohli dovolit," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Ministerstvo zdravotnictví by peníze mělo uvolnit na začátku října. "Zaměstnancům by měly být odměny následně vyplaceny v nejbližším výplatním termínu po obdržení dotace,"  řekla mluvčí holdingu Lucie Chytilová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, koronavirus, mzdy, Královéhradecký, kraj, odměna, vláda, stát, milion, COVID-19, průměr, Královéhradecký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Dvůr Králové nad Labem, Oblastní nemocnice Náchod, Oblastní nemocnice Jičín, Oblas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v kraji chtějí od státu 235 milionů korun. Hodlají je rozdělit zaměstnancům za službu během pandemie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.