Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecký krajský soud začal projednávat poškození přírody a dotační podvod v Krkonoších

Takzvanou krkonošskou kauzu dnes začal projednávat Krajský soud v Hradci Králové. Týká nelegálního úložiště zeminy a pokusu o dotační podvod v Krkonošském národním parku (KRNAP). Obžalobě čelí 8 lidí a jedna firma. Některým obviněným hrozí až dvanáct let vězení.

Přednes výrokové části obžaloby trval déle než hodinu. Obžaloba se týká poškození a ohrožení životního prostředí, zneužití pravomoci úřední osoby a pokusu o dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie. 

Zneužití pravomoci úřední osoby a ohrožení životního prostředí

První část kauzy se týká nelegálního úložiště zeminy v Peci pod Sněžkou v ochranném pásmu vodního zdroje pitné vody a s přesahem do chráněné zóny KRNAP. Zeminu se zbytky stavebního materiálu ze staveniště projektu "Rekonstrukce a dostavba obchodního domu Sněžka" v centru města těžká nákladní vozidla nelegálně navážela přes horní tok řeky Úpy na pozemky, které měla v nájmu firma SIVIA CZ, vyplynulo ze spisu. Navíc k tomu mělo údajně docházet v rozporu s územním plánem města.

V této kauze figurují čtyři obžalovaní.  Starosta Pece pod Sněžkou, který dnes vypovídal u soudu jako první, vinu důrazně odmítl. „Nejsem si vědom, že bych se dopustil protiprávního jednání," řekl Alan Tomášek. Obžalobu považuje za kriminalizaci své osoby a obvinění označil za nesmyslná a účelová. Ve své výpovědi s odkazem na obžalobu řekl, že nikoho nepřemlouval k protizákonnému jednání.

Kromě starosty Pece, čelí obžalobě i bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka, vedoucí stavebního úřadu města Pec pod Sněžkou Alena Adamcová a společnost SIVIA CZ. Fyzické osoby se zodpovídají z přečinu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. Firma SIVIA CZ pouze z přečinu poškození a ohrožení životního prostředí. Podle obžaloby k tomu mělo docházet v letech 2016 až 2017.

Druhá část kauzy souvisí s údajným pokusem o dotační podvod v projektu Herní krajiny Pecka na Portáškách 

V tomto případě se obžalovaní zodpovídají ze zneužití pravomoci úřední osoby a 7 z nich navíc z pokusu o dotační podvod v souběhu s poškozením finančních zájmů EU. Podle spisu byly úmyslně porušeny dotační podmínky, včetně uvedení nepravdivých a zkreslených údajů, pro čerpání dotace z přeshraničního programu Interreg V-A CZ-PL. Také v tomto druhém skutku údajně docházelo k porušování platného územního plánu města Pec pod Sněžkou, vyplynulo z obžaloby.

Pokud by byl podvod dokonán, podle obžaloby mohla vzniknout škoda přes 32,8 milionu korun. Některým obviněným hrozí až dvanáct let za mřížemi. Hlavní líčení je nařízeno zatím do pátku 11. září. Koná se za přísných hygienických opatření. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Krajský soud v Hradci Králové, Krkonošská kauza, KRNAP, Herní krajina, podvod, Krkonošský národní park, Krkonoše, Pec pod Sněžkou, životní prostředí, zneužití pravomoci, Evropská unie, SIVIA CZ a.s., Alena Adamcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký krajský soud začal projednávat poškození přírody a dotační podvod v Krkonoších  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.