Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Městská policie v Hradci Králové se zaměří na cyklisty. Velice často jezdí například po chodnících

Městská policie Hradec Králové se v několika následujících dnech zaměří na cyklisty ve městě. Řada z nich se chová na kole bezohledně. V řadě případů jde například o jízdu po chodnících. A nejde pouze o cyklisty. Stále větším problémem jsou i lidé, kteří používají elektrické koloběžky.

Hradec Králové je právem nazýván městem cyklistů, denně jich tu na kolech potkáváme stovky. V centru města najdeme několik desítek kilometrů cyklotras a vymezených pruhů právě pro cyklisty. Ty je však velice často nevyužívají, pohodlnější je pro ně jízda na chodníku.

„V letních měsících jich je o poznání více, ale i v zimních měsících využívá kolo k dopravě do práce i za zábavou velký počet Hradečanů,“ řekla mluvčí strážníků Eva Kněžourová. Jen málo, jaký cyklista si podle policie uvědomuje, že je účastníkem silničního provozu. Přitom se na cyklistu na kole nebo elektrické koloběžce vztahují stejná pravidla, jako kdyby seděl v autě.

Mezi nejčastější prohřešky patří jízda na chodníku, nevyhovující nebo žádné osvětlení nebo špatně vybavené kolo bez jakýchkoli reflexních prvků. Policie velice často řeší i děti na kole cyklistické helmy.

„Přestože nám každý rok přestupků cyklistů ubývá, měsíčně poruší zákon okolo 30 cyklistů,“ dodává mluvčí. Za porušení zákona mohou strážnici udělit pokutu na místě do výše dvou tisíc korun. Ve správní řízení se může udělená pokuta vyšplhat i na 50 tisíc. To například při jízdě pod vlivem alkoholu.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky cyklista, kolo, Hradec Králové, strážník, police, městská, chodník, koloběžka, dopravní, předpis, pokuta, obecní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská policie v Hradci Králové se zaměří na cyklisty. Velice často jezdí například po chodnících  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.