Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Josefovské louky začnou pratuři z rezervace u Milovic spásat v říjnu

Převozu praturů z rezervace u Milovic do Ptačího parku Josefovské louky u Jaroměře, stály do této doby v cestě administrativní nesrovnalosti. Transport byl odložen několikrát kvůli tomu, že ochranáři neměli všechny potřebné dokumenty pro převoz i umístění. Teď už je vše na dobré cestě a pratuři by mohli spásat louky v říjnu.

„Převoz praturů na Josefovské louky je dohodnutý na 6. října. Změnilo se to, že jsme od ministerstva zemědělství dostali výjimku na jejich převoz. Nejsou chováni jako běžná zemědělská zvířata, proto s tím byly problémy. Předpokládáme, že tentokrát k tomu již dojde," řekl správce ptačího parku Břeněk Michálek.

Půjde o dvě jalovice, které patří ochranářské společnosti Česká krajina a v současné době jsou v rezervaci u Milovic. Žijí tu ve stepní lokalitě, kde se na jediném místě v republice rozmnožují. Tento druh je schopen přežít v přírodě bez lidské péče.

V Ptačím parku Josefovské louky doplní jalovice stádo divokých koní, které se zde pase už přes dva roky. Spásáním křovin i rostlin a rozdupáváním podmáčených luk, by měly pomoci s vytvářením vhodných podmínek pro mokřadní a luční ptáky.

Pratuři budou nejprve na ohrazené pastvině, postupně by měli začít sdílet společný prostor s divokými koňmi. Ptačí park Josefovské louky vzniká od roku 2006. Jeho rozloha je přibližně 80 hektarů.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ceska-krajina.cz

Štítky pratuři, Milovice, rezervace, Josefovské louky, Ptačí park, říjen, louka, Jaroměř, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josefovské louky začnou pratuři z rezervace u Milovic spásat v říjnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.