Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvede v sobotu první premiéru sezony 2020/21

Klicperovo divadlo Hradec Králové uvede v sobotu 5. září premiéru hry podle románu Ericha Maria Remarqua Tři kamarádi. Jde o první premiéru nadcházející sezony 2020/2021. Představení začne na hlavní scéně v 19:00. Jde o odloženou premiéru ze sezony 2019/20.

"Tento příběh o přátelství a lásce, který se odehrává na počátku soumraku Výmarské republiky, připravil režisér Petr Štindl. Ten tak ideově navazuje na svou dřívější inscenaci Mefisto," uvedl mluvčí divadla Martin Sedláček.

Třemi kamarády jsou Robby, Otto a Gottfried, kteří se poznali během bojů první světové války. Jejich pouto je jediná pozitivní věc, kterou jim válka přinesla. Ani po návratu do normálního života neprožívají zrovna lehké časy, společně provozují malou autodílnu, ze které tak tak vyjdou, uvedli zástupci divadla.

"Robby potkává osudovou dívku Patricii Hollmannovou, do které se hluboce zamiluje. A právě láska, obyčejná, silná a ohrožená nepřízní osudu, je to, pro co v bezvýchodnosti rozvráceného poraženého Německa stojí za to žít," uvedl Sedláček.

Tvůrci inscenace se zabývají i osudy jejich autora Ericha Maria Remarqua. Osudy spisovatele a jeho hrdinů se tak často propojují v nečekaných souvislostech.

V rolích tří kamarádů Robbyho, Gottfrieda a Lenze se představí herci William Valerián, Vojtěch Říha a Michal Lurie, v roli Patricie pak Natálie Holíková. Spisovatele Remarqua ztvární Jiří Zapletal, jeho manželku Juttu Zambonu a zároveň hvězdu filmového plátna Marlene Dietrichovou Anna Kratochvílová. Role filmové režisérky Leni Riefenstahlové se ujme Martina Nováková. Filip Richtermoc ztvární pana Kammericha.

Kostýmy navrhla výtvarnice Alena Dziarnovich, o hudbu se postaral Jiří Hájek. Inscenační tým tvoří také scénograf Petr B. Novák a dramaturg inscenace Martin Satoranský.

Klicperovo divadlo vstupuje do své 136. sezony pod novým uměleckým šéfem Pavlem Khekem. V divadelní sezoně 2020/21 uvede osm premiér. Spojuje je společný podtitul Hrdinové nebo zbabělci?

Druhou premiérou sezony bude 3. října ve Studiu Beseda hra Lidé, místa, věci v režii Pavla Kheka. V sobotu 17. října bude na hlavní scéně hra německého dramatika a básníka Friedricha Schillera Úklady a láska v režii Ivana Krejčího. Další premiéra je naplánovaná na 12. prosince opět na hlavní scéně. Bude jí hra Ženitba Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Pátou premiérou sezony 2020/2021 bude 27. února 2021 hra Benátský kupec od Williama Shakespeara v režii Petra Svojtky.

Klicperovo divadlo uvede 13. března 2021 ve Studiu Beseda premiéru hry Hana v režii Diany Šoltýsové. Sedmou premiérou bude 15. května 2021 na hlavní scéně hra Pozor, citlivý obsah! v režii Petra Štindla. Poslední premiérou sezony 2020/2021 budou 29. května 2021 na hlavní scéně Zbabělci Josefa Škvoreckého v režii Pavla Kheka.

Autoři | Foto FB: Klicperovo divadlo

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Hradec Králové, sezóna, 2020/21, Klicperovo divadlo, Martin Sedláček, Petr Štindl, první světová válka, Výmarská republika, William Shakespeare, Friedrich Schiller, Nikolaj Vasiljevič Gogol, Josef Škvorecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvede v sobotu první premiéru sezony 2020/21  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.