Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Policisté chystají další dopravně bezpečnostní akci zaměřenou na rychlost a pásy. Na silnicích budou od zítřejšího dne až do neděle

Policie naplánovala na konec prázdnin akci zaměřenou na bezpečnost v dopravě. Od čtvrtka do neděle se chce soustředit mimo jiné na dodržování povolené rychlosti a zákazu pití alkoholu, používání bezpečnostních pásů a telefonování za jízdy. Zejména v místech dopravních omezení na dálnicích bude dohlížet i ze vzduchu. Na webu to dnes oznámila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Preventivní působení policie

„Konec prázdnin se v dopravě projevuje zejména podstatně vyšší hustotou silničního provozu, čímž stoupá pravděpodobnost vzniku dopravních nehod," uvedla mluvčí Hana Rubášová. „Naším cílem není pouze represivní rovina, ale chceme zejména působit preventivně," dodala.

Policisté budou dohlížet také na způsob jízdy řidičů, používání dětských autosedaček, kontrolovat technický stav vozidel a doklady. Letecký dohled se vedle dálnic soustředí na místa, kde pravidla silničního provozu často porušují řidiči nákladních aut.

Rychlost, pásy i špatný technický stav

Na dodržování povolené rychlosti se v pátek 14. srpna zaměřila policejní akce s názvem SPEED MARATHON zhruba na 900 místech v Česku. Při kontrole 5300 aut policisté zjistili 2281 dopravních přestupků. Rychlostní limity překročilo 1740 řidičů, tedy zhruba třetina kontrolovaných. V několika případech policisté zjistili, že lidé za jízdy nemají zapnutý bezpečnostní pás, technický stav aut nevyhovuje požadavkům nebo že vozidla nemají dálniční známku.

V Královéhradeckém kraji byl odhalen jeden přestupek každých jedenáct minut

Během této akce policisté zkontrolovali 220 řidičů, u kterých zjistili celkem 133 přestupků. Z toho 88 za nedodržení rychlostních limitů.

Rekordmanem dopravně bezpečnostní akce v Královéhradeckém kraji byl řidič kamionu, který při kontrole na D11 nadýchal policistům opakovaně přes 3 promile. „Řidiči bylo zadrženo řidičské oprávnění. Jelikož se měl dopustit přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozí mu v případě prokázání viny trest odnětí svobody na 1 rok,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Lucie Konečná.

Policie prováděla kontroly i včera v Hradci a okolí

Dopravně bezpečnostní akci provedli policisté také včera na území Hradce Králové a v jeho okolí. 3 hlídky policistů měly vytipováno několik stanovišť, na kterých prováděly po celý den kontroly.

Celkem bylo zjištěno 32 přestupků, nejčastěji se jednalo o překročení povolené rychlosti, jízdu na červenou a nepoužití bezpečnostních pásů. Policisté 30 z nich vyřešili v příkazním řízení a 2 přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu,“ řekl policejní mluvčí Jaroslav Matoušek.

Policisté apelují na řidiče, aby dodržovali pravidla silničního provozu a chránili tak nejen sebe, ale i ostatní účastníky.

Cílem dopravně bezpečnostních akcí je snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost a plynulost silničního provozu na silnicích. Záměrem policie není odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která s sebou nedodržování rychlosti přináší a má za následek každoročně desítky zmařených lidských životů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, kontrola, bezpečnostní akce, prázdniny, bezpečnostní pás, Policejní prezidium České republiky, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Jaroslav Matoušek, Lucie Konečná, silnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté chystají další dopravně bezpečnostní akci zaměřenou na rychlost a pásy. Na silnicích budou od zítřejšího dne až do neděle  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.