Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

ZA ROHEM: Benešovka měla být chloubou Hradce Králové, teď je pro ostudu

Třída Edvarda Beneše (dříve Marxova třída) se v Hradci Králové začala stavět v 70. letech 20. století. Mělo jít o prosperující bulvár plný obchodů a nových moderních bytů, který vznikl souběžně s výstavbou největšího sídliště ve městě. V dnešní době však místy připomíná squat. Místní už si dlouhá léta stěžují na to, že je tato čtvrť neudržovaná a rozpadá se před očima.

Třída Edvarda Beneše na Moravském Předměstí v Hradci Králové měří zhruba 1200 metrů. Začíná u kruhového objezdu s Palachovou ulicí a končí u výjezdní stanice záchranné služby. Podle údajů z radnice zde aktuálně bydlí zhruba 10 tisíc lidí.

„Ještě za socialismu byl na Benešovce obchod na obchodu. Jezdila jsem tudy s kočárkem a žádné místo nebylo prázdné,“ vzpomíná Dagmar Pirková, která bydlí opodál. Po krátkém povídání začíná jmenovat některé z obchodů, které na Benešově třídě fungovaly. Šlo například o Fitness shop, Včelařské potřeby, obchod s pokladnami a regály, Prior nebo Podlahářství.

Ještě dnes můžeme zhruba v polovině třídy narazit na ceduli „Autoservis, Autobazar“. Šipka však odkazuje ke 100 metrů vzdálené garáži, kterou už desítky let nikdo neudržuje. Prakticky hned na tom samém místě najdeme i poutač na obchod s mořskými plody. Na první pohled je však jasné, že poslední ryba tu byla před více než 15 lety.

„Po revoluci to šlo od desíti k pěti. Nikdo si toho nevšímal a dopadlo to takhle,“ řekl František Pirk, manžel Dagmary.  Nejvíc si stěžuje na rozpadlé a propadající se chodníky, které už na několika místech Technické služby Hradec Králové uzavřely. Některá místa tak připomínají něco jako Hradecký Černobyl.

Uzavřené podchody, lávky a části chodníků tu velice rádi využívají parkouristi a mládež na skateboardech. „Chodíme sem prakticky každý víkend. Moc lidí tu není, takže nám nikdo nepřekáží,“ řekl Pavel, který si ze zákazu vstupu na jeden z ochozů nedělá vůbec hlavu.

Ne všechno je špatně, část se podařilo opravit

Benešova třída v Hradci Králové je dnes rozdělena na dvě pomyslné (ne stejně velké) poloviny. Ta větší stále připomíná Benešovu třídu tak, jak si ji mohou místní pamatovat z roku 1972 – pouze rozpadlejší. Druhou polovinu se v roce 2014 podařilo opravit, alespoň částečně tak připomíná místo 21. století.

Při přechodu z jedné do druhé části má člověk pocit, jako by cestoval časem. Nová polovina nabízí například moderní fontánu, která dominuje prostoru mezi paneláky, malé parky, opravená parkovací stání nebo lavičky.  

Na jedné z nich sedí skupinka místních pánů, kteří v jedenáct dopoledne popíjejí lahvové pivo z místní herny. Společně si stěžují na stav Benešovky. „To už je dlouho, co to tady naposledy stálo za to,“ říká jeden z nich. Druhý přikyvuje a smiřuje se s tím, že se druhá polovina neopraví nikdy. „Za všechno můžou politici a jejich handrkování,“ říká.

Druhou polovinu se městu opravit nedaří. Po několika odložených termínech se nyní mluví o roce 2024. Náklady se odhadují na miliardu.

Nová část nabízí celkem slušné sociální zázemí. Je tu moderní obchod s potravinami, opravená pošta, drogerie. Ale zároveň i casino nebo nonstop herna. Pod úrovní silnice pak stále najdeme staré (v řadě případů nevyužívané) garáže a prostory pro majitelé bytů.

Na Benešovce žili vysoce postavení lidé

Benešova třída v Hradci Králové není místo, které vyhledávají zájemci o bydlení v Hradci Králové. Kvůli umístění nedaleko centra je však bydlení v této ulici stále luxusem. Například byty o velikosti 3+1 se zde prodávají od 3,5 do 4,5 milionu korun.

„Na Benešovce tenkrát bydleli vysoce postavení lidé. To nebylo bydlení pro obyčejné. To byl samí lampasák, policajt nebo politik,“ vzpomíná Dagmar. Podle ní se v 70. letech minulého století neřešilo, zda člověk bydlí v králikárně. V dnešní době už to může řadě lidí vadit.

K nastěhování na Benešovu třídu však může někoho přesvědčit například nedaleký obchodní dům, základní a mateřské školy v okolí, pošta přímo pod barákem a relativně dobré dopravní napojení na zbytek města.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto , YouTube: Matej Fuchs

Štítky za rohem, Benešovka, třída, Hradec Králové, historie, bydlení, čtvrť, rekonstrukce, stav, obyvatelé, rubrika, chlouba, ostuda, uzavřené, obchod, Edvard Beneš, Moravské Předměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Macháček

Myslím, že průběh revitalizace je pomalý, chápu, že na to má podíl i karanténa k vůli koranoviru, objevila se i řada obchůdků, která napomáhají k oživení. takže musíme čekat, nic jiného nezbývá.

Středa, 26. srpna 2020, 14:38Odpovědět

ZA ROHEM: Benešovka měla být chloubou Hradce Králové, teď je pro ostudu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.