Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Špindl vévodí žebříčku kriminality. Začíná soutěž o bezpečnější obce

PR článek

Jak bezpečně se žije v Královehradeckém kraji? Můžou nějak pomoci chytré technologie? Právě startuje soutěž pro města a obce s názvem Slepá místa, která má za cíl identifikovat problematické lokality a lépe je zabezpečit. Jejím partnerem jsou i servery Drbna.cz. Pokud o takovém místě ve svém okolí víte, napište nám do komentářů!

To, jak bezpečně se cítíte v ulicích své obce nebo města, asi nelze přesně změřit. Určitým objektivním ukazatelem ale může být tzv. index kriminality, který vyplývá z policejních statistik. Tento index ukazuje počet zjištěných a nahlášených trestných činů za určité období přepočtený na 10 000 obyvatel. Jak by v tomto srovnání dopadly jednotlivé policejní obvody Královehradeckého kraje? Policejní statistiky za období od června 2019 do června 2020 ukazují, že nejvíce trestných činů se odehrálo v obvodech Špindlerův mlýn (index 794) a Pec pod Sněžkou (index 383). Turisticky velmi oblíbená místa lákají spoustu zlodějů a zločinců. Třetí místo na nechvalném žebříčku patří obvodu Hradec Králové 2 (index 284).

Ať už žijete v oblasti s vysokým nebo nízkým indexem kriminality, určitě si vzpomenete na konkrétní problémové lokality. Park či ulice, kde řádí zloději nebo opilí návštěvníci nočních klubů, obecní památky či zákoutí trpící útoky vandalů a sprejerů, nebo možná jen místa, která zatěžují turisté parkující na zákazu. Právě takovým místům dnes mohou pomoci chytré technologie.

Soutěž Slepá místa – obce mohou vyhrát instalaci za 150 000 Kč

V srpnu 2020 odstartovala v Česku dosud unikátní soutěž, jejímž mediálním partnerem jsou i servery Drbna.cz. Zastupitelé měst a obcí v ní mohou nominovat svá „slepá místa“ neboli problematické lokality a získat zdarma jejich elektronické zabezpečení až v hodnotě 150 000 Kč. Soutěž pořádá švédský světový leader v IP kamerových technologiích Axis Communications spolu se Svazem měst a obcí. Organizátoři zatím naplánovali dvě kola soutěže – uzávěrka prvního je 31. října 2020. O tom, jaké nebezpečné místo vyhraje ochranu s pomocí pokročilých technologií, rozhodne odborná porota v první půlce listopadu.

Necítíte se v sousedství bezpečně? Pošlete tip!

O tom, jak rychle roste inteligence kamerových systémů a dalších bezpečnostních technologií, často běžný člověk nemá představu. Věděli jste například, že kamery dokáží automaticky hlídat hladinu vody v obecní říčce a posílat varovné sms zprávy obyvatelům, když hrozí povodeň? Podobné je to i s chytrou analýzou kriminálního chování – nikdo dnes nemá čas ani zájem špehovat slušné lidi. Pokud je ale na místě kamera s automatickou detekcí, může zůstat v podstatě vypnutá až do té doby, dokud se nějaký výtržník nesnaží lézt na obecní pomník. Teprve pak dostane městský policista automatickou hlášku třeba na svůj chytrý telefon.

Drbna.cz je partnerem soutěže Slepá místa, protože chceme podporovat bezpečnost a inteligentní správu měst a obcí. Napadá vás nějaká riziková lokalita ve vašem okolí, která by zasloužila lepší dohled? Tip svému obecnímu zastupiteli můžete odeslat přímo z webu soutěže Slepamista.cz. Anebo nám o takových slepých místech rovnou napište do komentářů pod článkem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pr text, Špindlerův Mlýn, Krkonoše, soutěž, kriminalita, problematika, lokalita, bezpečnost, technologie, Královéhradecký kraj, Svaz měst a obcí České republiky, Česko, Pec pod Sněžkou, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špindl vévodí žebříčku kriminality. Začíná soutěž o bezpečnější obce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.